Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pravoslavní věřící skočili do brněnské řeky. Připomněli si křest Ježíše Krista

Desítky pravoslavných věřících skočily do ledové brněnské řeky, aby oslavily svátek Bohozjevení. Součástí rituálu, který připomíná křest Ježíše Krista Janem Křtitelem, bylo i vysvěcení toku Svratky. V jihomoravské metropoli jsou oslavy několikaletou tradicí.

K příležitosti oslav pravoslavného svátku se na břehu řeky Svratky sešlo okolo stovky věřících. Po úvodních modlitbách sešel pop Jozef Fejsak k hladině toku, aby Svratku posvětil a do vody hodil kříž. Pro symbol víry vzápětí skočili do vody muži, kteří se při modlitbách stihli převléct do plavek. Kříž z řeky vylovili a každý z nich jej políbil. Obřadu se zúčastnily i některé ženy, většina věřících na plavce ale přihlížela ze břehu.

Celý rituál čerpal inspiraci ze křtu Ježíše Krista v řece Jordán. V pravoslavných zemích je obřad poměrně běžný. V Brně se poprvé konal před přibližně patnácti lety. „Oslav svátku Bohozjevení se účastním každoročně, je to pro mě dlouholetá tradice,“ svěřil se Drbně Ivan Hustey, který je součástí místní pravoslavné církve. Zároveň podotkl, že s příchodem Ukrajinců do Česka kvůli válce, je o pravoslavné bohoslužby a akce větší zájem.

V Brně pokračují boje o pravoslavný chrám, věřící se střetli s ochrankou

U brněnského pravoslavného kostela svatého Václava dále eskaluje spor mezi zdejšími věřícími a místním knězem Jozefem Fejsakem proti vikárnímu biskupovi olomoucko-brněnské eparchie Izaiášovi, který na místo dlouhodobě indisponovaného arcibiskupa...

V jihomoravské metropoli momentálně fungují dvě pravoslavné komunity. Jedna se semkla kolem duchovního Jozefa Fejsaka, který dříve působil v chrámu svatého Václava na Špilberku. Kvůli výrazným neshodám s místním vedením církve ale musel z chrámu odejít a velká část věřících odešla s ním. Nyní se provizorně scházejí v chrámu Spasitele na Karáskově náměstí v Židenicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Svratka, svěcení, pravoslavná, církev, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravoslavní věřící skočili do brněnské řeky. Připomněli si křest Ježíše Krista  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.