Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pusťme se do toho už letos, zavelelo Brno ke stavbě multifunkční arény

Brno je zase o něco blíže svému snu. Představitelé radnice v čele s primátorkou Markéta Vaňkovou (ODS) podepsali smlouvu se stavební firmou, která za 4,5 miliardy postaví multifunkční halu na výstavišti. S budováním sportovního svatostánku chtějí ve městě začít letos i přes nesouhlas opozičních politiků.

Brno společně s městskými firmami, které se na projektu podílejí, podepsalo kontrakt se společnosti Hochtief CZ. Firmu radnice před několika měsíci vybrala jako zhotovitele. Se stavbou se začne ve chvíli, kdy se k záměru vyjádří Evropská komise. Úředníci v Bruselu posuzují, jestli je možné halu financovat z veřejných zdrojů. Pokud dají záměru zelenou, je v případě politické vůle cesta k budování otevřená. Jestliže ale z Belgie dorazí zamítavý postoj, nehrozí městu sankce a může smlouvu zrušit. Rozhodnutí očekává magistrát v polovině roku.

„Chceme vybudovat multifunkční nadregionální areál, který nabídne špičkové podmínky pro pořádání kulturních, sportovních, veletržních a kongresových akcí na mezinárodní úrovni. Má-li být Brno moderním a atraktivním městem, musíme být schopni využít příležitost, že jsme se dostali tak daleko a že je stavba velmi dobře připravena,“ sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková, jež věří, že s výstavbou začnou dělníci letos v létě. 

Brno se zadluží

Jestliže půjde vše podle plánů, mají stavaři 30 měsíců na to, aby dílo dokončili. Odpočítávání začne ve chvíli, kdy si převezmou staveniště. Město má přidělenou dotaci od Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun. Další peníze čeká od Jihomoravského kraje, jenž hodlá poskytnout z rozpočtu minimálně 200 milionů korun. Nejvíce nákladů na výstavbu půjde za městem, které vyčlenilo na stavbu přes 600 milionů korun. Zbylé peníze společně s městskými firmami si půjčí v bance. 

„Arena Brno využije úvěr ve výši 2 miliardy korun, město pokryje realizaci z výstavby z vlastních zdrojů a úvěrů," nastínil mluvčí radnice Filip Poňuchálek.

Když nikdo nechce provozovat arénu, musíme to udělat sami, zavelelo Brno

Brno zná odpověď na to, kdo se ujme provozu plánované multifunkční arény. Po dvouletém hledání, při němž krachlo jednání s hokejovou Kometou a další zájemci se nepřihlásili, oznámili radní, že provoz si vezme na svá bedra městská společnost Arena...

Provoz zvládneme sami

Provoz víceúčelového sportoviště, jež pojme 13 tisíc diváků, si zajistí město samo prostřednictvím firmy Arena Brno. Ta vznikla pouze za účelem stavby haly. K rozhodnutí dospěli radní poté, co dva roky marně hledali jiného provozovatele. Ze záměru vycouvala hokejová Kometa a nikdo jiný se do výběrka nepřihlásil.  

Stavba podle radního pro doprau a předsedy představenstva Areny Brno Petra Kratochvíla (ODS) odstartuje i další investice. „Dojde k rekultivaci velkého území v blízkosti centra, a tudíž i k masivnímu rozvoji této části města. Například Ředitelství silnic a dálnic oznámilo, že vybralo zhotovitele velkého městského okruhu na úseku Bauerova a počítá se zahájením prací se začátkem stavební sezony. Jde o úpravy kilometrového úseku, které zlepší bezpečnost a umožní dopravní napojení haly, proto se na investici podílí i město. Dopravní podnik pak pokračuje v přípravě stavby tramvajové smyčky v blízkém dopravním uzlu Lipová,“ uvedl šéf brněnské dopravy.

Brno řeší, co dál s multifunkční halou. Byla by škoda přípravy zastavit, tvrdí zastupitelé

Brnou dlouhodobě usiluje o novou multifunkční arénu, kterou hodlá stavět na výstavišti. Výstavba se ale městu komplikuje. Projekt brzdí byrokracie, zvyšující se náklady i nejistá doba, která společně s nejistou ekonomickou situaci příliš...

Zastavte to, volá opozice

S budováním sportovního veledíla v době inflace, růstu cen stavebních materiálů či energií nesouhlasí především opoziční zastupitelé města. Nejvíce slyšet byli v poslední době zastupitelé klubu Zelení+Žít Brno. „V dalších letech se příjmy rozpočtu města ze sdílených daní nemusí vyvíjet tak optimisticky, jako dosud. Městu kvůli inflaci a vysokým cenám energií rostou i provozní náklady, takže rezervy vytvořené v rozpočtu se mohou rychle rozplynout. Městským příspěvkovým organizacím, jako jsou divadla nebo ZOO, už dnes chybí peníze na projekty a ohrožuje je pokles návštěvníků,“ řekla Drbně už dříve zastupitelka Jana Drápalová (Zelení)

Kritický postoj zaujali k projektu také Piráti, kteří přitom v předchozím volebním období byli součástí radniční koalice. Nyní jsou s ohledem na válku na Ukrajině či energetickou krizi zdrženlivější.  „Komerční subjekty nemají zájem a ani současný zastupitel za ODS a TOP 09 a majitel hokejového klubu Kometa Brno Libor Zábranský projektu pravděpodobně nevěří natolik, aby podal vážně míněnou nabídku. Ironií je, že právě tento sportovní klub má být páteří finančního modelu při provozování sportoviště,“ dodala Monika Spilková Lukášová (Piráti).

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aréna Brno

Štítky Brno, Výstaviště, Hala, Hokej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pusťme se do toho už letos, zavelelo Brno ke stavbě multifunkční arény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.