Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakulta známá kauzou s rychlotituly hledá nového děkana. Zatím neúspěšně

Akademický senát Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity, o které bylo v mediálním prostoru v posledních týdnech slyšet kvůli kauze s rychlotituly, volil nového děkana. Ani jeden ze dvou kandidátů ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Volba bude pokračovat dalším kolem v úterý 24. ledna.

Na funkci děkana kandidují Svatopluk Kapounek a Martina Rašticová. Kapounek působí v Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty. Ve své výzkumné práci se věnuje především korporátním financím, bankovnictví, kapitálovým trhům a finanční ekonometrii. V současnosti zastává funkci prorektora pro tvůrčí činnost. Martina Rašticová působí v Ústavu práva a humanitních věd Provozně ekonomické fakulty. Ve své výzkumné práci se zaměřuje na zaměstnávání seniorů, gender management a nové formy práce.

V prvním kole volby získal Kapounek šest ze čtrnáct hlasů, Rašticová sedm hlasů. Pro zvolení ale bylo potřeba získat nadpoloviční většinu hlasů. Volba se tak opakovala pouze se jménem Rašticové, nebo se mohli akademici zdržet hlasování. Vzhledem k tomu, že Rašticová znovu získala pouze sedm hlasů, nebyla ani ve druhém kole zvolena. „Nyní je třeba opakovat volbu se dvěma kandidáty. Vzhledem k tomu, že nás tlačí čas, neboť stávající děkan končí ve funkci na konci ledna, rozhodla volební komise o opakování voleb," uvedl předseda volební komise Petr Jedlička

Pochybnosti kvůli rychlotitulům

Dosavadní děkan Pavel Žufan odstoupil z fakulty v prosinci, a to kvůli pochybnostem okolo doktorských studijních programů. V době jeho působení se měli zahraniční studenti podezřele rychle dostat k titulům. Podle Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství, jenž se věcí zabývá, stihli někteří lidé absolvovat tříleté studium za dvaadvacet měsíců. 

Za tituly navíc platili studenti vysoké částky. Fakulta nemá podle úřadu ani dostatečně účinná opatření proti úmyslnému jednání proti dobrým mravům při studiu, zejména proti plagiátorství a podvodům při studiu. Problém s rychlotituly se odehrál v době, kdy byla rektorkou univerzity neúspěšná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová.

Tento čtvrtek by měl Národní akreditační úřad zveřejnit výsledky kontroly na Mendelově univerzitě týkající se doktorského studia. Už před půl rokem rozhodl o odebrání institucionální akreditace pro doktorské studium ekonomických oborů. Znamenalo by to, že škola si nebude doktorské programy v této oblasti schvalovat sama, ale bude odkázaná na schválení akreditační úřadem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FBProvozně ekonomická fakulta MENDELU v Brně

Štítky ČR, školy, vysoké, personální, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakulta známá kauzou s rychlotituly hledá nového děkana. Zatím neúspěšně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.