Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Receptem na drahé energie je vlastní kotelna s tepelnými čerpadly. Pořízení technologie se ale musí řešit včas

PR článek

Ceny energií, jež dosahují historického maxima, nutí lidi přemýšlet a hledat způsoby, jak ulevit peněženkám. Vítaná alternativa vůči drahému teplu z tepláren je vlastní kotelna s tepelnými čerpadly. Pořízení technologie ale musí zájemci řešit včas, protože celý proces je zdlouhavý a může se protáhnout až na několik let.

V bytových domech je možné kombinovat tepelné čerpadlo s fotovoltaickou elektrárnou. Vlastní kotelna s čerpadly skýtá řešení, jak být nezávislý na centrálním zdroji tepla. Navíc jde o investici do budoucna. Právě takový typ nabízí služby firma AC Heating. 

 „Tím, že si doplním k tepelnému čerpadlu další obnovitelný zdroj, který mu dodá třetinu elektrické energie, vzniká další přidaná hodnota. Kombinace obojího je výhodná. Naše tepelné čerpadlo má vlastní regulační systém. Pracuje s časy, kdy je fotovoltaika nejvíce efektivní. Dokáže pracovat s přebytky, a kromě jiného mohou zákazníci využít také bateriové úložiště. Proč si brát elektřinu na pohon čerpadla ze sítě, když ji mám v bateriích, nebo mi právě svítí?“ vysvětluje Jiří Polívka, odborník na tepelná čerpadla a FVE AC Heating.

Proces zdržují vlastníci i teplárny

Investice je často běh na dlouhou trať. Proces se totiž může protáhnout až na několik let. V bytových domech musí se záměrem souhlasit vlastníci, což mnohdy přináší dlouhé jednání a dohady. „Rozhodování v domě je různě dlouhé. Může trvat několik měsíců až let. Záleží především na celkové náladě vlastníků bytových jednotek a jejich postoji k novému zdroji tepla. V rámci schvalovacího procesu je důležité podívat se na již realizované instalace a pečlivě vybrat dodavatele, který předloží data z provozu na velikostně a typově stejných objektech,“ uvádí Jiří Polívka z AC Heating. 

Měsíce může trvat také stavební řízení. Podle Polívky málokterá teplárna vydá souhlasné stanovisko okamžitě, spíše se snaží celou akci zdržovat a komplikovat. Obvykle se to energetikům daří několik měsíců. Projekty a stavební řízení pro bytové domy vyřizuje v rámci realizace firma AC Heating. „Není se čeho obávat, většinou se jedná o bezpředmětné připomínky a stavební povolení je vydáno,“ říká Polívka. 

Čím dříve, tím lépe

Znovu tedy platí, že lidé, kteří chtějí změnu už v nadcházející topné sezoně, musí začít řešit situaci co nejdříve. Je potřeba počítat s tím, že celý tento proces tvá několik měsíců, mnohdy zhruba rok. Firma AC Heating dokáže na míru spočítat návratnost investice. Pokud se zařízení do konkrétního objektu nehodí, obyvatelé se to dozvědí na základě přesných dat. Zájemci mohou před záměrem společnost kontaktovat a nezávazně si nechat spočítat vstupy a výstupy z investice.  

Kolaudací nic nekončí 

Pokud se podaří získat pro návrh zelenou od vlastníků, teplárny i úřadů, stačí už pouze přistoupit k výběru dodavatele a výstavbě kotelny s tepelnými čerpadly. Samotná realizace zabere několik týdnů. Systém se napojuje na stávající soustavu radiátorů. Do jednotlivých bytových jednotek se nezasahuje. 

„Kolaudací pro nás zakázka nekončí. Naopak z hlediska provozu zahajujeme službu Dispečink. Zdroj tepla dálkově monitorujeme a vyhodnocujeme provozní data. Své teplo budete mít stále hlídané dálkově, jak jste byli doposud zvyklí,“ dodává Polívka, s tím, že pro více informací o možnostech tepelných čerpadel nejen pro bytové, ale také rodinné domy, i další služby je možné navštívit odborníky přímo v show roomu společnosti AC Heating v Letkově u Plzně. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárny, energetika, kotelna, tepelná, kufi int, ac heating

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Receptem na drahé energie je vlastní kotelna s tepelnými čerpadly. Pořízení technologie se ale musí řešit včas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.