Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Manipulace s brněnskými byty: Osm z devíti obviněných je z vazby doma

Osm z devíti vazebně stíhaných lidí v kauzách manipulace s přidělováním bytů v Brně bylo dosud propuštěno z vazby. Vyplývá to z vyjádření Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Podle informací ČTK by měl ve vazbě stále být bývalý předseda bytové komise části Brno-střed a politik ODS Otakar Bradáč. Policisté zasahovali v Brně ve spojitosti s kauzami dvakrát loni v říjnu.

První z kauz, ve které figuruje i Bradáč, se týká přidělování městských bytů, druhá se týká přidělování bytů a také činnosti jedné z městských firem, a to černovické pískovny. První zásah související s Bradáčem se uskutečnil počátkem loňského října, poté policie obvinila osm lidí, dva skončili ve vazbě. „Jeden z obviněných byl z vazby propuštěn a jeden byl i nadále na základě rozhodnutí soudu ve vazbě ponechán," uvedlo VSZ v Olomouci. S Bradáčem byl ve vazbě ještě jednatel realitní kanceláře Zdeněk Červinka, který by měl být na svobodě.

Podruhé policisté zasahovali v Brně v druhé půli října, a to na bytovém odboru magistrátu, na radnici Brno-sever, Brno-Černovice, v černovické pískovně a v kanceláři tehdy končícího primátorčina náměstka a nyní adepta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Policie pak obvinila sedm lidí a dvě firmy, Hladíka neobvinila. Jsou mezi nimi například bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný, podnikatel Michal Horký a nyní už bývalí jednatelé pískovny a bývalí zastupitelé městské části Černovice Jiří Novotný (ČSSD) a Jiří Hasoň (KDU-ČSL).

„Všech sedm obviněných bylo propuštěno z vazby na svobodu jednak z důvodu pominutí koluzního vazebního důvodu, to je nebezpečí z ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků či spoluobviněných či jiného maření objasňování skutečností závažných pro trestní stíhán, jednak z důvodu nahrazení vazby dohledem probačního úředníka či složením peněžitou zárukou, takzvanou kaucí," uvedlo státní zastupitelství. Dodalo, že v této věci teď není nikdo ve vazbě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, kriminalita, byty, správa, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Ano jak typické u nás, zamést vše pod koberec, tak jak u pana Hladíka-který je křišťálově čistý...fuj

Pátek, 13. ledna 2023, 10:00Odpovědět

Manipulace s brněnskými byty: Osm z devíti obviněných je z vazby doma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.