Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Brně se loni propadly prodeje novostaveb. Ceny bytů ale rostou

Změny a krize se v loňském roce podepsaly i na poli s brněnskými realitami. Vychází to z analýzy trhu novostaveb, podle které se prodeje v moravské metropoli zpomalily o více než šedesát procent. Ceny prodaných bytů ale i přes to meziročně narostly.

Ještě na jaře 2022 si analytici počet prodejů novostaveb v Brně pochvalovali, důsledky války na Ukrajině, růst základních úrokových sazeb i zvyšující se inflace ale s realitním trhem zatočily. Bydlení začalo být pro zájemce postupně nedostupnější a rizikovější. Za celý rok se tak v brněnských novostavbách prodalo 758 bytů. 

Největší zájem byl již tradičně o novostavby v městské části Brno-střed, ve které se nacházel každý třetí prodaný byt. „Mezi další oblíbené lokality patří stabilně Brno-sever a Královo Pole. Nově se v žebříčku nejoblíbenějších částí města z pohledu prodaných bytů v loňském roce objevuje také Brno-jih," informoval ředitel společnosti Impera Styl, která analýzu trhu připravila, František Šudřich.


Průměrná cena za metr čtvereční prodaného bytu stoupá i přes sníženou poptávku.

Nejdražší byt za třicet milionů korun

I přes klesající poptávku ale brněnské nemovitosti opět podražily. U prodaných bytů se cena za metr čtvereční podlahové plochy vyšplhala na 117 tisíc korun. Oproti roku 2021 jde o sedmnáctiprocentní růst. Za poslední tři roky zdražily byty v brněnských novostavbách celkem o sedmapadesát procent. Podle Šudřicha by zájemci o bydlení měli očekávat další nárůst cen i v letošním roce.

V aktuálních nabídkách je ke koupi 1 398 volných nových bytů, což znamená meziroční nárůst o třiaosmdesát procent. Kvůli sníženému zájmu ale developeři rozjeté brněnské projekty pozastavují. „Budeme nyní spíše doprodávat byty, které máme aktuálně v nabídce. Rozšiřovat ji hodláme jen minimálně,“ potvrdil ředitel stavební společnosti Imos Jiří Heinl.

Za průměrnou garsonku zaplatí současní brněnští zájemci zhruba 4,8 milionu korun. Cena dvoupokojového bytu se vyšplhala na 7,3 milionu korun. „Tři pokoje v brněnské novostavbě vyjdou kupující v průměru na 10,1 milionu korun a čtyř a vícepokojové byty stojí v průměru 15,2 milionu korun, přičemž ceny těch nejdražších z nich sahají až k třicetimilionovým částkám. Téměř tolik stál i nejdražší byt prodaný v roce 2022," řekl Šudřich.

Ohodnoť článek

Foto IMPERA styl

Štítky bydlení, nabídka, trh, reality

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

byty s takovou cenou si může v dnešní době dovolit kdo? Mladí určitě ne, my staří už vůbec. Tak ať si je developeři nechají...

Čtvrtek, 5. ledna 2023, 09:07Odpovědět

V Brně se loni propadly prodeje novostaveb. Ceny bytů ale rostou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.