Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Jihomoravští experti na ptáky staví opeřencům betonové ostrůvky, aby se ubránili potkanům

Jihomoravští ornitologové zachraňují vzácného ptáka rybáka obecného. Na zdejší rybníky umístí plovoucí betonové ostrůvky, které poskytnou opeřenci bezpečné místo pro hnízdění. Speciální úkryt navíc rybáka ubrání před norky nebo potkany.

Rybákům obecným se daří ve specifickém prostředí. K hnízdění využívají štěrkové ostrovy s minimem rostlin. Dříve vznikaly spontánně v korytech větších řek během jarních velkých vod. Dnes už jsou v Česku kvůli regulaci vodních toků vzácné,“ vysvětluje Gašpar Čamlík, jednatel Jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické (ČSO).

Jihomoravští ornitologové začali s ochranářskými opatřeními pro rybáky v roce 2008. „Tehdy na jižní Moravě hnízdilo 52 párů. Letos jsme zaznamenali už dokonce 350 párů rybáků. Asi polovina z nich hnízdila na dřevěných plovoucích ostrůvcích, které už jsou ale téměř nevyhovující, protože jejich životnost postupně končí,“ vysvětluje Čamlík.

V novém projektu navazují na plovoucí betonové ostrovy nainstalované na Slovensku a na jihomoravské Věstonické nádrži.

Ostrůvky, které plánují postavit na jaře příštího roku, budou mít nový tvar, aby se na ně vešlo více hnízd. Rybáci totiž při hnízdění dodržují rozestupy. Součástí technického řešení je také ochrana před predátory. Pod hnízdní plochou je převis, který zabrání například norkům nebo potkanům vyšplhat na ostrov.

Vylepšit plánují ornitologové také stabilitu ostrůvků, aby nedocházelo k přesypání štěrku a snůšek kvůli vlnobití nebo posunu ostrůvků kvůli zamrzaní hladiny. ČSO navíc pro mladé rybáky postaví plovoucí plochy s vegetací.

Stává se totiž, že nezkušená mláďata se po prvním vzlétnutí již nemusí dostat zpátky na hnízdní ostrov kvůli zábranám pro predátory a utopí se. Kromě toho vegetační ostrovy poskytnou úkryt pro ryby a také alternativní stanoviště pro další druhy vodního ptactva," dodává Čamlík.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ondřej Ryška

Štítky rybník, ptáci, rybáci, ostrovy, beton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští experti na ptáky staví opeřencům betonové ostrůvky, aby se ubránili potkanům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.