Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská radnice pozvala bezdomovce na oběd. Dostali svíčkovou a ponožky

Na radnici Brna-střed se ku příležitosti druhého svátku vánočního sešli potřební a lidé bez domova. Zasedli u společného svátečního oběda, který organizuje městská část společně s křesťanskou komunitou Sant Egidio. Kromě jídla dostali hosté také vánoční dárky, například ponožky a hygienické pomůcky.

Oběd pro potřebné se na radnici v brněnské Dominikánské ulici koná již pětadvacátým rokem. Letos se lidé bez domova sešli v jedenáct dopoledne, aby společně poobědvali ve vánočně nazdobeném sále. Celkem 180 hostů pozvalo na vývar a svíčkovou omáčku hnutí, které s bezdomovci pracuje pravidelně. 

„Děláme to, protože je důležité trávit vánoční čas i s těmi, kteří ho se svými rodinami trávit nemohou. Tyto naše chudé kamarády navíc vídáme pravidelně každý týden na našich společných setkáních, takže je to pro nás všechny velmi přátelské setkání u vánočního oběda," řekl za komunitu Sant Egidio k pravidelnému zvyku Vladimír Vala.

Církevní hnutí Sant Egidio se zrodilo roku 1968 v Římě s cílem postavit na prvním místo v životě věrnost evangeliu a praktickou péči o chudé. Lidé ze Sant Egidia považují slavnostní oběd pro potřebné za jednu z hlavních událostí roku. Tradice se mezi komunitou udržuje po celém světě.

Jídlo na brněnskou hostinu darují dárci, kteří přispívají na transparentní účet nebo do sbírek v brněnských farnostech. Tradiční oběd je rozdělený do tří bloků. První dva se odehrávají na radnici, další v restauraci l´Eau Vive pod Petrovem. „Setkání začíná společným zpíváním koled, poté je společný vánoční oběd, zúčastnění dostanou také vánoční dárky a setkání končí opět společným zpěvem s kytarou," popsala mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Úřad městské části Brno-střed

Štítky brno-střed, oběd, vánoce, bezdomovectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Vážím si i v této době, každé takové hezké zprávě a děkuji také i z tohoto místa všem organizátorům, že nejsou lhostejní k chudobě a smutným lidem - není možné tzv. "házet všechny lidi bez domova do jednoho pytle".

Středa, 28. prosince 2022, 15:28Odpovědět

Brněnská radnice pozvala bezdomovce na oběd. Dostali svíčkovou a ponožky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.