Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Brno se probudilo do zbytků sněhu. Naposledy napadl na Vánoce loni

Brňané se v sobotu probudili do Štědrého dne, který si udržel poslední zbytky tajícího sněhu. Moravská metropole se tak podruhé v řadě může, za přimhouření oka, chlubit Vánoci na sněhu. Za posledních tři dekády si v Brně užívají sníh průměrně každé třetí Vánoce.

Za uplynulých třicet let si Brňané splnili sen o bílých Vánocích celkem desetkrát. Štědrý den prožilo Brno se sněhem naposledy loni, kdy se město ocitlo pod třícentimetrovou peřinou. Mezi krajskými městy vede žebříček Liberec, který pozoroval sněhovou nadílku o Vánocích osmnáctkrát. Od posledního vánočního sněhu v severočeském městě už ale uplynulo šest let.

Podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu leželo na našem území nejvíce vánočního sněhu roku 1981, kdy například stanice na nejvyšším vrcholu Jeseníků Pradědu zaznamenala 194 centimetrů bílé nadílky. Absolutní rekord ve výšce sněhu ale drží Vrbatova bouda v Krkonoších, jež se 24. prosince 1974 chlubila 215 centimetry.

Brno si zase drží první příčku v kategorii nového sněhu. Roku 1981 přibylo ve městě na Vánoce patnáct centimetrů sněhové peřiny. Meteorologové vedou rovněž statistiky rekordních vánočních teplot. „Nejchladnější Štědrý den zažili obyvatelé Pardubic v roce 2001, kdy minimální teplota vzduchu klesla až na −23,5 °C. Nejtepleji měli na Štědrý den v Českých Budějovicích v roce 1977 s maximální teplotou vzduchu 14,2 °C," informovali odborníci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky vánoce, sníh, počasí, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Můj děda říkal, že za komunistů byl sníh na Vánoce vždy!

Sobota, 24. prosince 2022, 19:36Odpovědět

Brno se probudilo do zbytků sněhu. Naposledy napadl na Vánoce loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.