Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Jižní Morava doufá, že dostane dotaci na miliardové sanatorium

Pacientům po těžkých úrazech pomůže zařízení, které má vyrůst poblíž Pálavských vrchů. Sanatorium Pálava poskytne více než 160 zraněným odbornou rehabilitační péči. Stavba ústavu za přibližně miliardu korun ale závisí na tom, zda kraj získá dotaci z Národního fondu obnovy.

Jihomoravský kraj se stavbou léčebného ústavu zabývá už od roku 2001. Zastupitelé nyní schválili pokračování přípravy projektu a žádost o úvěr 550 milionů korun.

Rehabilitační zařízení se 168 lůžky pro pacienty po těžkých a kritických stavech, jako je například mozková příhoda nebo těžký úraz, ale vznikne pouze za předpokladu, že kraj získá dotaci 350 milionů korun od ministerstva zdravotnictví z Národního plánu obnovy. „Předpokládám, že kraj by dotaci získat měl. Pokud by tomu tak nebylo, muselo by vedení kraje řešit další budoucnost projektu,“ vyjádřil se náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Zahájení provozu Sanatoria Pálava je podle Zámečníka naplánováno na leden 2026. Do té doby musí kraj zajistit 160 odborných fyzioterapeutů, kteří budou v ústavu pracovat. „Spolupracujeme s Masarykovou univerzitou, která bude zajišťovat certifikovaný kurz pro absolventy některých oborů. Po ukončení kurzů budou mít tito lidé kvalifikaci pro působení v ústavu," řekl Zámečník.

Sanatorium bude zajišťovat navazující rehabilitační péči na akutní péči ve fakultních a našich krajských nemocnicíchCílem je, aby Sanatorium Pálava tvořilo dohromady s Rehabilitačním ústavem Kladruby a Rehabilitačním ústavem Hrabyně páteřní síť odborných rehabilitačních ústavů. Jeho vznik je zásadní pro všechny potřebné pacienty, kterým by mělo pomoci v co nejkratším termínu zlepšit zdravotní stav a zajistit co nejrychlejší návrat do běžného života,“ vyjádřil se hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky sanatorium, Pálava, Jihomoravský kraj, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava doufá, že dostane dotaci na miliardové sanatorium  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.