Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pro energetickou budoucnost je důležitá spolupráce průmyslu, politiků i zákazníků, shodli se odborníci

PR článek

Listopadová konference REPowerEU, kterou uspořádal český E.ON ve spolupráci se Svazem moderní energetiky, přinesla odpovědi na zásadní otázky ohledně nezávislosti energetického trhu a jeho proměny. Spolupracovat musí průmysl i zákazníci, je nezbytná změna legislativy a rozvoj chytrých sítí.

„Energetická krize jasně ukazuje, že Evropa musí transformovat svůj energetický systém"

„Všichni si uvědomujeme, že čelíme náročné době ve všech ohledech. Energetická krize konečně jasně ukazuje, že Evropa musí transformovat svůj energetický systém. Aby byla nezávislá na ruském plynu, zajistila bezpečnost dodávek, cenově dostupnou energii pro obyvatele Evropy a zároveň šetrnou ke klimatu. K tomu je třeba, aby transformace energetiky postupovala s ještě větším odhodláním,“ uvedla v tiskové zprávě Claudia Viohl, generální ředitelka E.ON v České republice, která také celou konferenci v Bruselu zahajovala.

„Všichni se musí podílet, protože těchto cílů nemůže dosáhnout jediná strana. Nezbytná je spolupráce politiků, průmyslu, energetických řešení, výroby, energetických sítí i zákazníků. Úspěšní můžeme být pouze tehdy, pokud budeme spolupracovat se správným přístupem,“ doplnila Viohl.

Koncem listopadu se jí účastnili odborníci na energetiku z celé Evropy. Kromě Claudie Viohl přiletěli i Alena Rozsypalová, Marian Rusko, David Šafář nebo Jan Zápotočný s Pavlem Čadou z vedení českého E.ONu. Nechyběl ani Leo Westphal z německého Bayernwerku, Adam Tóth z maďarského E.ONu nebo Tomáš Turek ze společnosti Západoslovenská distribučná. Zastoupení měl i státního sektor a zájmové svazy v energetickém sektoru.

Potřeba je rozvoj chytrých sítí

Program rozdělili do několika bloků. V prvním řešili o celoevropské otázky jako je zabezpečení nezávislosti trhu, dodržování zásad udržitelnosti nebo nástup zeleného vodíku. Poté byla hlavním tématem zavedení celoevropských zásad do českého prostředí a pozice České republiky v energetické Evropě.

 „Vedle zajištění konstantní kvality dodávek elektrické energie je rozvoj chytrých sítí cestou, jak reagovat na moderní trendy jako rozvoj smart cities či elektromobility, dostát legislativním závazkům a naplnit očekávání a požadavky trhu například v kontextu komunitního sdílení energie,“ poznamenal Marian Rusko, předseda představenstva distribuční společnosti EG.D, člena skupiny E.ON v České republice.

Odborníci se také shodli, že je potřeba změnit legislativu, která podle nich mnohdy brzdí rozvoj a zavedení chytrých řešení. Proměnit se ale musí i sami zákazníci. Z těch klasických se musí stát takoví, kteří jsou při spotřebě i výrobě a skladování elektřiny flexibilní.

Ohodnoť článek

Štítky E.ON, konference, energetická krize, legislativa, chytré sítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro energetickou budoucnost je důležitá spolupráce průmyslu, politiků i zákazníků, shodli se odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.