Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Brno se blíží družstevnímu bydlení na Kamenném vrchu. Dostalo zelenou od úředníků

Dlouho očekávané družstevní bydlení na brněnském Kamenném vrchu dostalo zelenou od krajského odboru životního prostředí. Projekt, který vyjde na miliardy korun, slibuje v první etapě vybudování devíti bytových domů. Do země se může kopnout příští rok.

Dostupné bydlení pro páry i rodiny plánuje Brno vystavět na Kamenném vrchu v Novém Lískovci. Velký projekt, který se uskuteční ve dvou fázích, nabídne přes čtyři stovky nových bytů. Se startem prací na prvních domech se počítá na příští rok. Úředníci dali projektu kladné stanovisko v procesu EIA, kterým posuzovali vliv projektu na životní prostředí.

V devíti domech se zelenou střechou, které se zbudují v první etapě, bude šedesát bytových jednotek. Budovy vyrostou v sousedství sídliště severně od Koniklecové ulice. „V centru zástavby najdou obyvatelé příjemné odpočinkové zóny a park. Změní se i dopravní situace v této lokalitě. Pozemky se zahrádkami a rodinnými domy pod ulicí Travní bude možné napojit na komunikace a inženýrské sítě z nově budované zástavby," informovalo město na webu Co se děje, Brno?

 Druhá etapa výstavby odstartuje v roce 2030 a podle závazného stanoviska EIA nabídne dalších 354 bytů v patnácti bytových domech. 

Vznikla bytová družstva

Podobné družstevní byty jako v Novém Lískovci plánuje město také ve Francouzské ulici a v Aleji v Holáskách. Každá z lokalit má od letošního roku svoje bytové družstvo. Pět set zájemců o byty na Kamenném vrchu se městu přihlásilo už v roce 2018 a 193 z nich svůj zájem letos potvrdilo. „Podle mých informací to vyšlo tak hezky, že všichni dostali ty byty, které chtěli,“ řekl Drbně náměstek pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD), který se v minulém volebním období v Brně staral o sféru bydlení.

Další uchazeči o místa v plánovaných domech se mohli hlásit letos. O tom, kdo bydlení v ekologicky šetrných domech získá, rozhoduje systém losování. Inspiraci k projektu družstevních bytů našlo Brno ve Vídni, kde se bydlení založené na podobném modelu buduje už desítky let. První etapa výstavby skončí v roce 2025. 

Na zhotovení družstevního bydlení se kromě města podílejí rovněž Teplárny Brno a společnost CD Centrum Coms. Bytová družstva si vezmou úvěr a za půjčené peníze domy postaví levněji, než kdyby se o stavbu staral developer. Po kolaudaci budov bude účast společností v družstvech ukončena a o splácení úvěru se postarají konkrétní nájemci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier 99

Štítky výstavba, kamenný vrch, družstevní bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se blíží družstevnímu bydlení na Kamenném vrchu. Dostalo zelenou od úředníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.