Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnskou zoo doutná spor kvůli zabití bizona. Zaměstnanci mluví o šikaně i ztrátě masa

Napjatá atmosféra vládne v brněnské zoologické zahradě. Dusno vygradovalo ve chvíli, kdy v zoo zabili bizona. Zvíře bylo přitom podle bývalého ředitele zdravé. Zaměstnanci tvrdí, že za zveřejnění informace o smrti býložravce dostali výpověď. Vedení zoologické postup brání a nařčení důrazně odmítá.

Neoptimální vztahy na pracovišti se veřejně projevily v domově zvířat na Mniší hoře po smrtelné střele do jednadvacetiletého amerického bizona Geminiho. Zvíře bylo přitom podle předsedy Odborové organizace Pro Libertate Zoo Brno Richarda Zelinky i bývalého ředitele Martina Hovorky v dobré kondici. 

Bizon byl starší, ale to neznamená, že ho měli zastřelit. Stáří není přece nemoc. Sice chovatelé říkali, že příliš nechce jíst, ale zároveň ještě v červnu zplodil mláďata. Navrhl jsem ještě jako ředitel, aby bizon šel do jiného výběhu, což byl ale asi problém,“ řekl Drbně Hovorka, jehož ve funkci letos letos v září po pětadvaceti letech vystřídala Radana Dungelová.

Kde je maso? 

Exšéf bystrcké zoo poukazuje na to, že netuší, kam se podělo bizoní maso, které patří k vybraným pochoutkám. Kilo vyjde na více než tisíc korun. Zoologická jej podle svých slov použila k nakrmení vlků, tygrů, levhartů a medvědů. Další část poslala k výzkumným účelům na Karlovu univrzitu. Hovorkovi se ale argumentace nepozdává a domnívá se, že svaloviny bylo mnohem více, než zoo uvádí. „Celkem mohl mít bizon až čtyři sta kilo masa. Zoo tvrdí, že použila 150 kilo na krmení. Nikdo mi neodpověděl, co se stalo se zbytkem, i když jsem o informaci žádal. Ať mi nikdo nevykládá, že svíčkovou z bizona dostane jako potravu lev,“ zamyslel se Hovorka.

I další oslovení lidi, kteří se redakci ozvali, poukázali na nesrovnalosti při popravě oblíbence návštěvníků. Usmrcení zvířete podle pracovníků předcházely dvě rány. První schytal Gemini do nohy, teprve poté dostal do hrudi. Takřka tunu vážící kolos následně odvezli pověření na odstavnou plochu před správní budovu. „Kuchali ho přímo na parkovišti. Po silnici se linula dlouhá stopa krve. Byla to ošklivá podívaná, ze které mi nebylo dobře,“ sdělila Ivana Peková, jež pracuje na obchodním oddělení, respektive pracovala.

Po bizonovi padly hlavy 

Peková trvá tom, že poté, co se informace o smrti bizona "provalila" a následně se objevila v médiích, dostala výpověď. Stejně jako další čtyři lidi ji vyhodil údajně pro nadbytečnost.„Jde o dlouhodobé problémy a bizon byl poslední kapka, proto jsme vše zveřejnili. Dostala jsem výpověď s dvouměsíční lhůtou. Navíc i takzvané překážky, což znamená, že mám zákaz chodit na pracoviště. Bojí se více lidí, ale nechtějí ztratit práci, tak mlčí. Zastrašování nebo různé naschvály byly na denním pořádku, protože jsem se vymezovala proti starým odborovým strukturám,“ objasnila Peková, která tvrdí, že současnou ředitelku na místo dosadil bývalý náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Ten aktuálně čelí podezření z ovlivňovaní privatizací městských bytů. „Dokonce nás nutili podepsat, že souhlasíme s výsledky výběrového řízení,“ popsala Peková, která záležiost řeší s právníky.

Šetření nic neprokázalo, říká zoo

Proti nařčení se brněnská zoologická ostře ohrazuje a argumentuje tím, že žádný prohřešek při usmrcení Geminiho neodhalila ani krajská veterina. Výsledky šetření veterinářů obdržela koncem minulého týdne. „Nejednalo se o porážku. Šlo se o managementové vyřazení z chovu, ke kterému po důkladném zvážení další perspektivy života zvířete přistoupila zoo s odpovědností, kterou já chápu velmi osobně jako silný závazek směrem k welfare zvířat v naší péči. S vyřazeným jedincem se poté nakládalo na základě povolení o využití s vedlejších živočišných produktů,“ vyjádřila se ředitelka.

Městská příspěvkovka tvrdí, že údajná ztráta masa a jeho možný prodej je jenom výplodem fantazie lidí, kteří nesouhlasí se současným vedením. Navíc se organizace dušuje, že více než dvacet let uzrálé maso neopustilo areál bystrcké zoo. „Maso určené ke zkrmení bylo okamžitě umístěno v chladícím zařízení a část, kterou nebylo možné během následujícího dne zkrmit, byla umístěna v mrazicím boxu,“ stojí v prohlášení zoologické zahrady v Brně.

Vyřizování účtů a poškození zoologické

Současnou situaci interpretuje Zoo Brno jako vyřizování si účtů mezi současnou ředitelkou a bývalým šéfem zoo. Dokládá to i vyjádření, v němž Dungelová naopak viní za podlomené zdraví bizona Hovorku.  „Bývalý ředitel letos dvakrát podepsal návrh na vyřazení tohoto bizona z chovu a to, že se zvíře nechalo v závažném zdravotním stavu dalšího půl roku, považuji za neodpovědné. K žádnému výstřelu do nohy nedošlo. Ke zranění nohy došlo jako k sekundárnímu zranění, kdy střela velké ráže prošla hrudníkem do přední končetiny. Krev při přepravě nevytékala. Kadáver byl převážen v nepropustném kontejneru,“ uvedla ředitelka, jejíž interpretaci naopak Hovorka zásadně odmítá.

Mluvčí zoo Michal Vaňáč se vymezil rovněž proti tomu, že pracovníci dostali výpověď kvůli vypuštění kauzy i možnému šikanoznímu jednáni organizace. „Zaměstnanci věděli dopředu, že chystáme reorganizaci. Vyjádření považuji za další krok, jak nás poškodit,“ dodal Vaňáč. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky Brno, Zoo, Spor, Hladík, Bizon, Zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

no, bizoní stejky mají u Divokýho Billa a ještě ve dvou podnicích mimo Brno. Takže stačí jen prověřit nákupáky, kdeže je koupili. V Makru bývá málokdy.

Pondělí, 5. prosince 2022, 18:49Odpovědět

Brněnskou zoo doutná spor kvůli zabití bizona. Zaměstnanci mluví o šikaně i ztrátě masa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.