Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ombudsmana Křečka naštvalo, že s ním úředníci málo mluvili o honitbách

Ombudsman Stanislav Křeček se rozzlobil na ministerstvo zemědělství, protože s ním dost nekomunikovalo o problematice pronájmu honiteb. Na Křečka se obrátil Svaz mysliveckých sdružení v Lesích ČR. Stěžoval si, že tradiční myslivecké spolky čím dál tím hůř konkurují nabídkám jiných zájemců na pronájem honiteb a mohou kvůli tomu zaniknout.

Svaz mysliveckých sdružení v Lesích ČR si stěžoval si, že tradiční myslivecké spolky čím dál tím hůř konkurují nabídkám jiných zájemců na pronájem honiteb a mohou kvůli tomu zaniknout. Ministerstvo o tom ale prý s Křečkem komunikovalo neurčitě, a není jasné, jak se k věci staví. Mluvčí resortu Vojtěch Bílý řekl, že při přípravě novely mysliveckého zákona hledají možnosti, jak spolkovou myslivost podpořit třeba úpravou kritérií výběrového řízení.

Předseda svazu Josef Zibner ve stížnosti ombudsmanovi doložil korespondenci s ministerstvem a poukazoval na to, že pro myslivecké spolky je stále obtížnější dorovnávat cenové nabídky vzešlé z výběrových řízení. Pokud chce totiž dosavadní nájemce honitby pokračovat v jejím pronájmu, v praxi dorovnává finanční nabídku výherce výběrového řízení. Tradiční myslivecké spolky financované hlavně z členských příspěvků ale tvrdí, že nemohou jiným nabídkám konkurovat. Aktuální pravidla by tak mohla podle stěžovatele vést až k zániku některých sdružení.

Lidi ve vazbě mají málo soukromí a spodního prádla, zjistil ombudsman

Na chod českých vazebních věznic si posvítili pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv. Při kontrolách a rozhovorech se zaměstnanci vězeňské služby i obviněnými zjistili problémy, které sepsali Ministerstvu spravedlnosti. Ombudsmanovi vadí...

Svaz zastupuje podle Zibnera zhruba 300 spolků, které užívají třetinu honiteb Lesů ČR. Sdružení má 16 členů. Nájemné je podle něj předražené o nejméně 50 procent. Svazu žádá stanovení nájmů podle nákladů, které myslivci mají a prosazuje to i do novely zákona.

Ombudsman chtěl s ministerstvem otevřít diskusi o pronájmu honiteb, které drží právnické osoby hospodařící s majetkem státu. Upozornil, že myslivost je na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. „V budoucnu by se podle mého názoru mohl čím dál více projevovat problém se zachováním mysliveckých spolků na venkově, případně se zapojováním nových členů do těchto spolků. Čím dál více uživatelů honiteb by pak mohlo pocházet z komerční sféry, často se orientující na trofejovou zvěř, což se nejeví jako žádoucí," uvedl v závěrečném stanovisku.

Hluk ze skateparků obtěžuje lidi a nemá jasná pravidla, říká ombudsman

Ochrana před hlukem ze skateparků a podobných hřišť nemá podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka jasná pravidla. Vyplynulo to z prověřování stížností lidí žijících v sousedství hřišť. Obce podle Křečka často vůbec neřeší vhodnost umístění...

Křeček uvedl, že chtěl projednat postoj ministerstva k věci, ale neuspěl. „Musím vyjádřit určité zklamání nad tím, jak ministerstvo k celé záležitosti přistoupilo. Očekával jsem, že se k věci postaví konstruktivně a seznámí mne s tím, jak na danou problematiku nahlíží. Dostalo se mi však jen nejasné a neurčité odpovědi, ze které se nedá usuzovat, jak se ministerstvo k věci staví," uvedl ombudsman.

Bílý sdělil, že podle ministerstva je nájem honiteb zákonem upraven dostatečně a není na místě omezovat volnost smluvních stran při jejich pronájmu. "Záměrem ministerstva je upravit podmínky pronájmu státních honiteb," uvedl. U státních honiteb by mohla kritéria tendrů brát třeba v potaz počet členů spolku nebo jeho sídlo v místě honitby. „Konkrétní kritéria i jejich celková váha ve výběrovém řízení je stále v jednání, a proto není možné být v tuto chvíli konkrétnější," uzavřel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Křeček, Ombudsman, Práva, Honitby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsmana Křečka naštvalo, že s ním úředníci málo mluvili o honitbách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.