Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnské cukrárny letos výrazně zdražily cukroví. Jsou drahé energie, zdůvodňují

Za vánoční cukroví na zakázku si lidé v Brně letos připlatí. Hlavním důvodem je zdražení všech surovin a vysoké ceny energií, řekli oslovení brněnští cukráři. Ceny za jeden kilogram se pohybují od 790 do 1200 korun, zájem zákazníků se u každé provozovny různí.

Cukrárna Pusinka letos zdražila o 100 korun, za kilogram cukroví tedy zájemci zaplatí 790. „Museli jsme zdražit o necelých patnáct procent, stále jsme ale pod průměrem v porovnání s konkurencí. Když přeskočíme energie, tak nejvíce zdražil cukr, vejce, mouka a máslo," řekl vedoucí provozu cukrárny Martin Boháč. Navzdory zdražení je zájem zákazníků o cukroví vyšší než v loňském roce.

Naopak méně objednávek zatím zaznamenala majitelka cukrářství Hela Helena Brzobohatá. „Letos je zájem o cukroví menší tak o 30 procent. Museli jsme také navýšit cenu za jeden kilogram z 500 na 800, zdražily totiž všechny suroviny," řekla Brzobohatá.

Výrazněji, o 200 korun, zdražilo také cukrářství Martinák. „Cenu cukroví musíme navyšovat každý rok, loni stálo kilo 790 korun, letos 990. Zdražilo vlastně úplně vše, co se týče pečení, od vajec až po energie," řekl majitel Vít Martinák. Zájem je podle něj přibližně stejný jako loni, objednávky na cukroví v cukrářství přijímají do konce listopadu.

Nad průměrem se pohybuje cena cukroví z cukrárny Bez Cukru. Za kilogram zde zákazník zaplatí 1200, o 100 korun více než loni. Zájem je podle majitele Michala Vyroubala mírně nižší. Cukroví z této výrobny je nejen bez cukru, ale také bez mouky. Bezlepkovou variantu nabízí také například cukrářství Hela, varianta s náhradním sladidlem se dá objednat v cukrářství Martinák. Největší poptávka je po tradičních druzích cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, úly, medvědí tlapky a rumové kuličky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Myléne | Pixabay

Štítky Brno, Cukroví, Vánoce, Cukrárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské cukrárny letos výrazně zdražily cukroví. Jsou drahé energie, zdůvodňují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.