Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidem v Brně se otevřelo opravené Moravské náměstí za 130 milionů korun

Dlouhé čekání je u konce. Brno se po téměř padesáti letech dočkalo opraveného Moravského náměstí. Zrekonstruované prostranství, které vyšlo na více než 130 milionů korun, si poprvé prohlédli také Brňané. Pokochali se novými lavičkami, cestami či nedokončenou kavárnou.

Na den, kdy vezmou představitelé Brna, městské části Brno-střed a architekti do rukou nůžky k slavnostním přestřižení pásky, se čekalo v moravské metropoli od roku 2016. Právě tehdy vznikla nová vizualizace, podle níž se prostor přestavoval. S očekávanou rekonstrukcí se začalo ale až letos. Práce trvaly celkem osm měsíců a skončily před začátkem vánočních trhů, které se na náměstí každoročně konají.

„Podoba je unikátní nejen řešením, ale i použitím nových technologií modrozelené infrastruktury, jako jsou pravidelně zaplavované záhony, zlepšení kořenových systémů stávajících stromů nebo využití dešťové vody,“ řekl Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed, jež má park ve správě.

Nová podoba nabízí například fontánu, desítky herních prvků nebo nové keře, stromy či trvalky, které až do konce května chrání plůtky. Předtím ale dělníci stromy kvůli chystaným pracím vykáceli. Celkově je ale zeleně v lokalitě více než předtím. Po novém roce se otevře lidem také kontejnerová kavárna, jež ještě není dokončená. V následujících dnech se dělníci na místo vrátí, aby nainstalovali ruské kolo. Atrakce se stane součástí adventních trhů.

Drahá rekonstrukce

Celkem rekonstrukce Moraváku, jehož podoba se řeší prakticky od konce druhé světové války, kdy z veřejného prostranství zmizel Německý dům, vyšla na 132,5 milionů korun. Brno dalo na investici přes 95 milionů korun, zbytek doplatila městská část Brno-střed. Další peníze spolky navíc přípravné a projektové práce. I proto čelila rekonstrukce kritice tehdejší opozice. 

„Za celým projektem zůstane určitá pachuť – tím, jak dlouho se otálelo s jeho realizací a přišly další změny, došlo k razantnímu navýšení celkových nákladů. Ty vládnoucí koalice městské části pokryla z financí, určených na rekonstrukci bytových domů a bytů. Jednalo se o nemalou částku 30,6 milionů,“ uvedl už dříve Michal Závodský (za Zelené).

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky Moravské náměstí, rekonstrukce, Brno, Brno-střed, městská část, strom, Vojtěch Mencl, druhá světová válka, ODS, Německý dům (Ostrava)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem v Brně se otevřelo opravené Moravské náměstí za 130 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.