Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kouzlo povolání detektiv našel hned

PR článek

Major Radek Musil je doslova legendou mezi policisty, kteří slouží na oddělení v brněnském Králově Poli. Vždy s dobrou náladou, ani se nechce věřit, že slouží už osmatřicátý rok.

Pane majore, uniforma pro Vás byla od mala jediným vysněným povoláním?
Je to tak. Jasno jsem měl už jako malý kluk. I při hrách jsem stál vždy na straně zákona. Po vyučení jsem chvíli pracoval v průmyslovém podniku, ale potom jsem se rozhodl splnit si své klukovské sny a dal se na policejní dráhu. Nejprve jsem šel na vojnu, pak nastoupil na policejní školu v Praze. Kariéru jsem začal v Brně. Do budovy obvodního oddělení v Malátově ulici jsem vstoupil v roce 1987 a tehdy by mě rozhodně nenapadlo, že zde nakonec, i přes řadu prestižních pracovních nabídek, strávím celý profesní život. A kdybych začínal znovu, nic bych neměnil. Odhalovat pachatele a chránit společnost možná zní pro mnohé pateticky, ale tomu pocitu se máloco vyrovná.

Teď jste ve službách kriminální policie, ale asi jste začínal v uniformě.
Samozřejmě, je to optimální postup. Začínal jsem na hlídkové službě, poznal rajon i lidi v něm, později jsem dostal přiděleno určité území, které jsem měl na starosti. V devadesátých letech jsem přestoupil na kriminálku a během let se vypracoval až na vedoucího 9. oddělení SKPV, tedy vedoucího týmu kriminalistů, kteří působí v Králově Poli. Práce s lidmi mě baví, jen bych raději trávil více času v terénu. Kolegové z našeho týmu vědí, že mi mohou kdykoliv, i když nejsem v práci, zavolat o radu či pomoc. V nejzávažnějších trestních případech vyjíždím i na místo činu.

Jak se během těch 38 let, co sloužíte, změnila trestná činnost?
Zcela zásadně. Působil jsem hlavně v problematice krádeží motorových vozidel. Pamatuji si na měsíc, kdy jen v našem obvodě bylo ukradeno 27 aut. I když se nám dařilo objasňovat série této trestné činnosti, byl to nekončící boj. Dnes je tento typ trestné činnosti zcela výjimečný. Krádeže se přesunuly do virtuálního prostředí, kde se pachatelé složitěji odhalují, zvláště když jsou ze zemí, kde nejsou stabilní režimy, natož fungující mezinárodní policejní spolupráce. I pachatelé se mění, jejich činy jsou brutálnější a sebereflexe mizivá. Nároky na práci policistů a kriminalistů rostou a musíme na ně umět reagovat. Stejně tak je důležité sdělovat veřejnosti, co se v oblasti kriminality děje. Medializaci jsem se nikdy nebránil. Navíc informace či účinná preventivní opatření a fakt, že k trestnému činu nedojde, je z hlediska potenciální oběti samozřejmě nejlepší.

Asi se nebudeme probírat stovkami objasněných kauz, jsou nějaké, na které nelze zapomenout?
Z nedávné minulosti jde například o kauzu Dahlgren, čtyřnásobná vražda je velmi neobvyklá. Zapomenout nemohu ani na případ z roku 1998, u kterého jsem se ocitl během bezpečnostního opatření před Vánocemi u brněnského hypermarketu. Na místo činu jsem dorazil jen desítky vteřin po vražedném útoku na detektiva, který přistihl pachatele banální krádeže. To byla asi nejhorší situace, na kterou nikdy nezapomenu. Smrtelně poraněný, umírající člověk, ležící v krvi na zemi, kolem kterého jezdí lidé s plnými vozíky, vážně postřelený kolega, který ho pronásledoval… Veselo mi nebylo ani při akci proti skořápkářům. Ti se chtěli pomstít za to, že jsme jim zatrhli okrádání občanů. S kolegou jsme je umravnili nakonec až za pomocí varovných výstřelů.

Nemohu se tedy nezeptat, jak relaxujete?
Nejlépe si odpočinu u fyzické práce. Je to pro mě naprostá relaxace. Podařilo se mi i vylepšit prostředí u nás na služebně, kde jsem odpracoval desítky hodin, takže každý den vidím výsledky své práce.  Rád sportuji. Možná stojí za zmínku, že jsme se s kolegy domluvili a 25 let hráli, byť na hobby úrovni, lední hokej. Kromě obligátního udržování fyzické kondice pomáhal sport utužovat partu na oddělení. Začínali jsme na nekrytých kluzištích, často nám pršelo za krk. S kolegy jsme také pomohli vybudovat na oddělení malou posilovnu. Náročné služební úkoly se vždy lépe plní s dobrou partou a spokojenými kolegy za zády. A právě takové motivované a poctivé parťáky, nejen do svého týmu kriminalistů, hledáme. Nejjednodušší je poslat svůj životopis na email naborbrno@pcr.cz nebo zavolat na kontaktní telefon náborového centra personálního odboru 601 158 601 anebo rovnou přijít za kolegy v Brně na ulici Vlhká 2, kde společně sladíte vaše představy s možnostmi uplatnění v Policii ČR.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Policie, Nábor, Rozhovor, Zaměstnání, Radek Musil, Královo Pole, kriminalita, Brno, Praha, Policie České republiky, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kouzlo povolání detektiv našel hned  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.