Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Kajínka prověřuje policie, při koncertu skupiny Ortel mával na pódiu samopalem

Dvojnásobný vrah Kajínek opět šokoval. Tentokrát vystoupil coby kmotr nového alba kontroverzní skupiny Ortel v plzeňském kulturáku Šeříkovka. Jako rekvizitu si ke svému vystoupení vzal samopal s nasazeným bodákem a tím se opět dostal do hledáčku policie, která nyní zjišťuje, jestli šlo skutečně o maketu. Koncert kapely se už dříve stal terčem kritiky i z řad politické špičky.

„Náš kmotr – Jiří Kajínek!“ Těmito slovy uvedl na pódium Tomáš Ortel momentálně nejslavnějšího českého vězně, kterému před pěti lety dal milost prezident Miloš Zeman. Za bouřlivého aplausu nastoupil Kajínek na pódium. V ruce přitom svíral samopal.

„Dobrý den, všechny vás zdravím. Vidíte proprietu, kterou nesu Tomášovi, protože album Zteč si zaslouží případnou zbraň. Vybral jsem tohle. Všichni to znáte a víte o co jde. Všimněte si toho bodáku. To je ta zteč,“ pronesl Jiří Kajínek pódiu. „S Tomášem se znám docela dlouho. Mám ale zakázáno říct, že jsme spolu někde seděli,“ řekl s nadsázkou.

„Pro konkrétní případ je stěžejní posouzení a vyhodnocení, o jakou zbraň se jednalo. V případě, že šlo o maketu, zákon o zbraních tuto problematiku nijak nereguluje. Pokud šlo o zbraň tzv. ‚ostrou‘, plynovou, expanzní či znehodnocenou, situace může být vyhodnocena jako přestupek podle zákona o zbraních. V krajním případě by případ mohl být posuzován jako trestný čin nedovolené ozbrojování,“ sdělila pro server Novinky.cz mluvčí Policejního prezidia Irena Pilařová. Vzhledem k tomu, že se akce konala v Plzni, vyšetřování případu už převzala místní policie.

Video ze křtu nového alba se okamžitě dostalo na sociální sítě a sklidilo obrovskou vlnu kritiky. Kajínek si z toho ale nic nedělá. „Tolik nenávisti a tolik podivných reakcí mě opravdu rozesmálo. Musím říct, že netolerantnost těch, co nejvíce volají po tolerantnosti je bezbřehá. Opravdu jsem se musel pousmát. Kdybych někdy jen náznakem zaznamenal to, co je Tomášovi přisuzováno, tak bych tam nikdy nešel. Je to smutné, ale tady se škatulkuje a lidé velice často hovoří o něčem, čemu vůbec nerozumí," řekl Jiří Kajínek na svém Instagramu.

Případ je o to citlivější, že se stal právě na koncertu v Plzni, kde byl Kajínek odsouzen v roce 1998 za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy k doživotnímu trestu odnětí svobody. Kajínka proslavily jeho dokonané i nedokonané útěky z vězení. Známý je zejména ten poslední, kdy uprchl 29. října 2000 věznice Mírov a dopaden byl až 8. prosince. Díky této proslulosti o něm vznikl i film Kajínek a následně se rozjela veřejná diskuse o tom, zda byl odsouzen právem k doživotnímu trestu. Dne 23. května 2017 mu prezident republiky Miloš Zeman udělil milost, což vedlo k jeho propuštění na svobodu. Po propuštění začal Kajínek objíždět republiku a přednášel o svém životě před nabitými sály. Začal propagovat různé výrobky a stal se také influencerem. Není také tajemstvím, že ještě před uvězněním byl vášnivým sběratelem a milovníkem zbraní. 

Nad koncertem se podivoval i ministr kultury 

„Je pravda, že ve slovanské Šeříkovce bude dnes hrát Ortel?" ptal se ještě před koncertem na sociálních sítích ministr kultury Martin Baxa (ODS) starosty Slovan Lumíra  Aschenbrennera (ODS). Jeho reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Kulturní dům "Šeříkovka" je svěřen obvodu Slovany. Obvod pak na základě smlouvy pověřil správou a provozováním Obytnou zónu Sylván. A můj názor? Myslím, že zakázaných zpěváků jsme si v minulosti užili dost. S některými se znám i osobně a nesmírně si jich vážím. Nemyslím si, že do této úctyhodné kategorie by měl být zařazen například Ortel," uvedl starosta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter/Barbora Mercury

Štítky Jiří Kajínek, Tomáš Ortel, Ortel, Martin Baxa, Lumír Aschenbrenner, policie, koncert, zbraň, Miloš Zeman, ODS, Instagram, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kajínka prověřuje policie, při koncertu skupiny Ortel mával na pódiu samopalem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.