Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lékař z Brna dostal podmínku kvůli smrti chlapce, na kterého spadla branka

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost brněnského lékaře potrestaného v souvislosti s úmrtím čtyřletého chlapce, kterému na Hodonínsku spadla na hrudník kovová branka. Lékař dostal podmínku a zákaz činnosti. Ve stížnosti uváděl, že nebylo v jeho silách rozpoznat ani léčit raritní poranění srdce a že rozhodující příčinou smrti byl samotný pád branky, nikoliv nesprávná péče.

Lékařova argumentace před ústavními soudci neobstála. Dokonce naznačili, že jeho přístup odporuje lékařské etice, když opomíjí vyjádření znalců, podle kterých měl chlapec šanci přežít. Podle ÚS není lékaři kladeno za vinu to, že nerozpoznal raritní poškození srdce, ale to, že svou nedbalostí nejprve popletl důležité údaje - kolegům sdělil, že branka spadla dítěti na hlavu. Neupozornil ani na šelest na srdci a studené končetiny dítěte. Později sám pokračoval v nevhodně nastavené léčbě.

„Je tedy zcela zřejmé, že stěžovatel selhal v oboru, v němž je atestován, a to způsobem, který byl pro poškozeného fatální. Příčinná souvislost mezi jednáním stěžovatele a následkem v podobě úmrtí poškozeného je zjevná. Relevantních příčin bylo sice více, což je však situace v praxi běžná," rozhodl ÚS.

Neštěstí se stalo v srpnu 2014. Chlapce nejprve převezli do Hodonína, později do Brna. Odsouzený lékař o něj pečoval při sekundárním transportu sanitou a poté v Brně na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Při příjezdu do Dětské nemocnice chybně sdělil, že chlapci spadla branka na hlavu, přestože mu matka opakovaně řekla, že utrpěl úraz hrudníku. Od lékařova sdělení se pak odvíjela léčba v nemocnici, kde chlapec na následky poranění zemřel.

Podle pravomocného verdiktu se lékař dopustil usmrcení z nedbalosti. Vyslechl si roční trest vězení s podmínečným odkladem na osmnáct měsíců a dvouletý zákaz činnosti na odborných pracovištích ARO a JIP ve všech nemocnicích v ČR.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, soud, úmrtí, děti, Ústavní, Brno, lékař, Ústavní soud České republiky, okres Hodonín, Dětská nemocnice FN Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékař z Brna dostal podmínku kvůli smrti chlapce, na kterého spadla branka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.