Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno má nový ceník za teplo. Lidé zaplatí dvojnásobek

Více než dvojnásobný účet za teplo čeká zákazníky v moravské metropoli, kteří využívají služeb Tepláren Brno. Městská společnost zveřejnila nový ceník zohledňující strmý růst ceny zemního plynu. Měsíční zálohy se zákazníkům zvýší zhruba o 1 500 korun.

Za jeden gigajoule zaplatí Brňané od listopadu 1 672 korun včetně DPH. Ve zvýšené ceně je podle vedení brněnských tepláren zohledněno zastropování cen plynu pro příští rok, které schválila vláda. „Pro brněnské zákazníky jde o cenový nárůst o 115 procent. Ve srovnání s cenou zemního plynu v roce 2021 je ale momentální cenový strop pětkrát vyšší,“ informoval finanční ředitel Tepláren Brno Přemysl Měchura.

Typická domácnost, jež spotřebuje dvacet gigajoulů tepla za rok, si bude muset na zálohy vyčlenit o 1 500 korun měsíčně více než dosud. Brno nakupuje plyn rok a půl před samotnou dodávkou. Teplárny, které zásobují většinu města, čekají, že náklady za zemní plyn dosáhnou v letošní sezoně částky 4,6 miliardy korun. Kdyby neměly komoditu zakoupenou dopředu a neexistovalo by zastropení cen, šlo by o sedm miliard. 

Hledají se alternativy

Aby zákazníci nemuseli sahat hluboko do kapsy, chtějí je teplárny motivovat ke snaze o úspory. Podle mluvčí firmy Zuzany Novotné mohou lidé při správném zacházení snížit svoji spotřebu až o dvacet procent. Společnost proto spustí informační kampaň i sérii seminářů pro společenství vlastníků a bytová družstva.

Firma, která přestala dodávat plyn do Břeclavi, chce insolvenci

Insolvenční návrh na sebe podala firma, která nedávno utnula dodávky plynu pro Břeclav. Akciovka NWT dluží nejen jihomoravské městské společnosti a tvrdí, že se dostala do platební neschopnosti. Celkem nezaplatila téměř půl miliardy korun.

Vzhledem k energetické krizi se městská firma snaží ve spolupráci s vedením Brna a příslušných ministerstev hledat alternativy, jak snížit závislost na ruském plynu. V plánu je výstavba horkovodu z dukovanské jaderné elektrárny, využití fotovoltaických elektráren či spalování dřevní štěpky. „Připravujeme se i na možnost, že by se přítok plynu do Brna v budoucnu zcela zastavil,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Se zdražením přišly brněnské teplárny již loni na podzim, kdy došlo k nárůstu ceny za gigajoule o pětadvacet procent. Už tak stoupající cenu zemního plynu na trhu zvýšil letos v únoru ještě konflikt na Ukrajině. Dramatičtější zálohy za teplo než v Brně řeší například zákazníci společnosti Teplo Břeclav, kde se zálohy vyšplhaly na pětinásobek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Teplárny Brno

Štítky energie, teplo, Teplárny Brno, ceník, Brno, zemní plyn, Zuzana Novotná, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má nový ceník za teplo. Lidé zaplatí dvojnásobek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.