Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál informuje

PR článek

Společně se svými kolegy se plk. Mgr. Bc. Ivo Tesař na Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál věnuje evidenci držitelů zbrojního průkazu a evidenci zbraní, organizování zkoušek odborné způsobilosti žadatelů o získání zbrojního průkazu, kontroluje držitele zbrojního průkazu na mysliveckých honech a na zájmových střelnicích, či nakládání se zbraněmi na akcích vojenských historických spolků. Do působnosti jeho odboru spadá i kontrola nakládání s bezpečnostním materiálem - ať už v rámci podnikatelské činnosti nebo zájmové nakládání s vojenskou technikou.

K tehdejšímu Sboru národní bezpečnosti nastoupil Ivo Tesař 1. září 1978, u policie tak slouží už neuvěřitelných 44 let. Zbraním a střelivu, které ho zajímaly od dětství, zasvětil většinu svého profesního života, skoro 30 roků. Podívejme se spolu s ním, jak se během let měnila výzbroj policie u nás.

Jaké služební zbraně policisté používali ve službě, když jsi nastoupil? 
Tehdy byla ve výzbroji všech policistů samonabíjecí pistole československé konstrukce a výroby vz. 70, vyráběná v České zbrojovce Uherský Brod. Pistole byla v již té době nevyhovující ráži 7,65 mm Browning. Po roce 1985 byli příslušníci SNB vyzbrojováni postupně novou samonabíjecí pistoli vz. 82, která byla také  československé konstrukce a výroby, a byla v té době ve výzbroji Československé lidové armády. Po roce 1989, zejména po amnestii prezidenta republiky v roce 1990, došlo k významnému nárůstu násilné trestné činnosti v tehdejším Československu. Současně se zjistilo, že dosud používaní samonabíjecí pistole nejsou bezpečné pro použití  při plnění úkolů policie, protože zbraň byla konstruována pro použití v armádě. Proto byly některé útvary policie, zejména Pohotovostní motorizované jednotky, přezbrojeny pistolemi italské výroby BERETTA FS92 v ráži 9 mm Luger. 

A od kdy byla policie přezbrojena na stávající služební zbraně? 
Nakonec byla vybrána česká Zbrojovka, která upravila v té době již vyráběnou samonabíjecí pistoli CZ75 Compact a po náročných zkouškách a postupných úpravách ji nabídla pro vyzbrojení Policie České republiky. Tato zbraň byla zavedena do výzbroje Policie České republiky v roce 2001 pod názvem CZ75 D Compact a používá se dodnes. A protože právě obměňujeme generaci policistů, může tato zbraň čekat právě na další zájemce o službu u Policie ČR. Proto zkuste, zda máte fyzičku stát se jedním z nás na akci „Policistou na zkoušku“, která se uskuteční v 9h dne 14. 10. 2022 ve sportovním areálu v Brně, Bauerova 5. Nebo přijďte za námi do Náborového centra, Vlhká 2 v Brně. Zde společně najdeme cestu, jak se můžete uplatnit u Policie ČR v Jihomoravském kraji.

Jaké kategorie zbraní vedou u držitelů v České republice?
V České republice je nejvyšší počet zbraní kategorie C, kam patří hlavně sportovní a lovecké dlouhé kulové nebo brokové zbraně. Těch je v České republice 486 871 kusů. Zbraní kategorie B, kam spadají samonabíjecí pistole a revolvery, které si jejich držitelé pořizují pro ochranu svého života, zdraví nebo majetku a pro sportovní účely je 468 681 kusů. Zakázaných zbraní, tedy zbraní kategorie A, což jsou v převážné míře zbraně samočinné, střílející dávkou, je v České republice 929 ks. Držitelé je mají hlavně ze sběratelských důvodů.

Během tvého působení na OSZBM několikrát proběhla tzv. zbraňová amnestie, v rámci které mohli lidé odevzdávat zbraně a střelivo, ke kterému neměli povolení. S jakými raritami ses setkal?
Tzv. zbraňová amnestie proběhla v letech 1996, 2003, 2009, 2014 a 2021. V těch prvních amnestiích lidé nosili hlavně zbraně pocházející z válečných konfliktů, tedy I. a II. světové války (samopaly, kulomety a opakovací pušky německé a sovětské válečné výroby), v následujících amnestiích pak různé expanzní zbraně, perkusní revolvery apod. Zážitkem bylo, když v rámci amnestie v roce 1996 byla odevzdána zánovní bedna se dvěma německými válečnými kulomety MG-34, zabalenými v originálním obalu  ve voskovaném papíru, i s příslušenstvím. Jako nové, beze stopy rzi.

Zažil jsi i případ, kdy někdo přinesl nevybuchlou munici přímo na policejní služebnu?
Ano zažil, a několikrát. Většinou to byla středorážová munice. Pamatuji na případ, kdy paní odevzdala po manželovi náboj do leteckého kanónu ráže 20 mm. Při odevzdávání balistikovi mi tento sdělil, že jsme vlastně měli štěstí, protože se jednalo o náboj průbojně-zápalný s náplní fosforu a při pádu na zem by začal intenzivně hořet. Další paní odevzdala jako nález po zemřelém manželovi hroudu asi 2 kg plastické trhaviny zabalené v promaštěném papíře, kdy z papíru vyčnívaly drátky elektrických palníků, které byla zastrčené ve hmotě.

Jak by obecně měli lidé postupovat, když třeba při vyklízení domu nebo při práci na zahradě objeví nějaký předmět, který munici nebo střelivo připomíná? 
Hlavně by měli hned volat policii, protože nález může posoudit a zlikvidovat jenom zkušený pyrotechnik. Důležité je na předmět nesahat a nikam jej nepřenášet. I stará a napohled zkorodovaná munice může být smrtelně nebezpečná.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, Nábor, Zbraně, Rozhovor, zbraň, materiál, Policie České republiky, Česko, druhá světová válka, Brno, Česká zbrojovka Uherský Brod, Československá lidová armáda, Sbor národní bezpečnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedoucí Odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál informuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.