Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na hranici se Slovenskem zamířili kvůli nájezdům migrantů vojáci

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se od neděle zapojili vojáci. Celkem armáda vyčlenila 320 vojáků z jednotek pozemních sil a aktivních záloh ve čtyřech rotacích po 80 členech. Část vojáků měla dnes brzy ráno v Břeclavi nástup a instruktáž, na ostraze hranic se budou podílet ve smíšených hlídkách. Záložníci jsou při podobné akci nasazení poprvé.

Vojáci byli ráno například na lávce přes řeku Moravu mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a Kopčany na Slovensku. Armáda na twitteru zveřejnila snímky z kontrol na přechodu na dálnici D2. Vojáci by měli působit v Jihomoravském, Zlínském i Moravskoslezském kraji, včetně zelené hranice.

O dočasném obnovení kontrol rozhodla vláda kvůli rostoucí migraci hlavně syrských uprchlíků. Kontroly začaly ve čtvrtek 29. září. Původně měly trvat do soboty, tento týden ale vláda schválila jejich prodloužení o dalších dvacet dní, tedy do 28. října.„V případě potřeby plní armáda úkoly Policie ČR. Naši připravenost k ochraně vnitřních hranic se Slovenskem jsme prověřili během dvoudenního cvičení Morava, které se uskutečnilo koncem srpna," uvedl náčelník štábu Velitelství pro operace Václav Vlček.

Podle dostupných údajů policisté od počátku kontrol prověřili více než 226 tisíc lidí, odhalili přes 1700 migrantů a zajistili bezmála pět desítek převaděčů. Zadržení převaděči jsou podle informací policejního prezidenta Martina Vondráška v největším počtu z Ukrajiny, dále z Česka, Sýrie, Moldavska a Gruzie.

Jihomoravská policie zveřejnila ve čtvrtek souhrnné informace za první týden kontrol v kraji. „Na dálnici, železnici, silničních přechodech či zelené hranici jsme v rámci Jihomoravského kraje během této doby zajistili 996 nelegálních migrantů většinou ze Sýrie," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice se do čtvrtka zodpovídalo 33 zadržených převaděčů.

Dosud nejdramatičtější moment od zavedení kontrol se na jižní Moravě odehrál 1. října. Převaděč s dodávkou, v níž převážel 29 utečenců ze Sýrie, havaroval na kraji Břeclavi poté, co se od hraničního přechodu snažil ujet policejní hlídce. Dodávka narazila do zaparkovaných aut a do domu, zranilo se 21 lidí, mezi nimi i děti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky Armáda, Hranice, Migranti, Policie, Slovensko, Česko, Břeclav, Jihomoravský kraj, Sýrie, Twitter, řeka Morava, Policie České republiky, okres Hodonín, Zlínský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hranici se Slovenskem zamířili kvůli nájezdům migrantů vojáci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.