Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zbourejte staré likusáky na Kraví hoře, zaveleli lidé v Brně

Brněnské Kraví hora směřuje k výrazné proměně. Konkrétně dojde v příštích letech ke změnám v areálu, kde se nachází staré likusáky. Město plánuje, že stavby půjdou k zemi a místo nich rozšíří park. Proti nápadu se ale postavili umělci, a tak magistrát spustil anketu. V dotaznících se lidé vyslovili pro demolici.

Likusáky na takzvaném Kraváku, který patří k oblíbeným návštěvnickým destinacím lidí z moravské metropole, jsou dlouhodobě trnem v oku mnohých výletníků. Nacházejí se v oploceném a veřejnosti nepřístupném areálu. Stavby z montovaných likusových desek vznikly v období druhé světové války pro potřeby wehrmachtu: Později sloužily komunistické armádě. Nyní patří většina budov Vysokému učení technickému (VUT). Univerzita objekty pronajímá umělcům. Kreativci si prostorách mezitím vybudovali ateliéry a požadují, aby město budovy opravilo, a ne bouralo. 

Brno se k problému postavilo tak, že se zeptalo veřejnosti v internetové anketě. Hlasování zahájilo na začátku září. Nyní oznámilo výsledky, které skončily těsným výsledkem. Většina hlasujících se vyjádřila pro možnost, aby vojenské objekty šly k zemi a rozšířil se park. Pro návrh bylo 835 lidí, k zachování současného využití lokality se přiklonilo 721 Brňanů. 

Z výsledků ankety vyplynulo, že lidé chtějí na místě spíše park, což musíme vzít při našem rozhodování v úvahu. Poměr hlasů 53,6 % k 46,4 % je však velmi vyrovnaný, je proto třeba vnímat i hodnotu místní kulturně-kreativní komunity a silný požadavek občanů města, abychom i pro ni našli místo či přizvali její zástupce do diskuse o budoucnosti areálu,“ sdělil k výsledkům náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Zachraňte likusáky, volají z Kraví hory brněnští umělci. Zbytečné, reagují kritici

Desítky let hyzdí oblíbený brněnský park na Kraví hoře likusové domky, které se v posledních letech dostávají do stále horšího technického stavu. Na stole radních se objevil nápad, aby objekty šly k zemi. Proti záměru se ale postavili umělci,...

Umělce pozvou do skupiny

Město aktuálně s ohledem na výsledky ankety, dalo povel k vytvoření pracovní skupiny. Plánuje se, že k jednomu stolu usednou zástupci městské části Brno-střed, městského architekta, hvězdárny, VUT, magistrátu nebo právě členové kreativců, kteří se obávají, že přijdou o domov. „Ateliéry a zkušebny v areálu Kraví Hory slouží jako umělecké a řemeslné zázemí začínajících i renomovaných umělců a místo je jedním ze zdrojů, které vyživuje alternativní kulturní scénu Brna,“ uvedl už dříve Radovan Přikryl, který stojí i za peticí, jež čítá necelých tisíc podpisů.

Postavíme si prstenec

V moravské metropoli vznikl i další nápad, o který se zasazuje například ředitel hvězdárny a čerstvě zvolený senátor Jiří Dušek (nez). Nápad spočívá v rozšíření parku, což zahrnuje zbourání starých domů. Místo nemovitostí, které vlastní VUT a ze čtvrtiny město, se vybuduje prstencová vyhlídka, alespoň podle v květnu představeného architektonického plánu. Zvažovaný projekt spolkne pravděpodobně více než deset milionů korun.

Za osm desetiletí existence a naprostého nezájmu o udržitelnost jsou provizorní budovy ve velmi špatném stavu. Aktuálně se ve dvou z nich řeší fatální problémy s rozvody. Na základě průzkumu se navíc ve třech z nich vyskytuje azbest a další zdraví škodlivé látky. Provoz je pak obecně naprosto neekologický a s nárůstem cen energií neudržitelný,“ vyjádřil se Dušek.

Navrhovaný projekt na přeměnu areálu, v němž stojí likusáky. Foto: Kraví hora žije 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Dušek

Štítky Brno, Kraví hora, Likusáky, Bourání, anketa, Vysoké učení technické v Brně, druhá světová válka, Jiří Dušek, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarda Zvoník

Párkrát jsem tam byl na procházce, ale není to nepřístupné místo, jak se píše. Park by byl místo likusáků pěkné místo, ale rozhodně bych neboural a nezasypával 3 protiletecké kryty, které jsou uprostřed mezi likusáky a staly by se součástí parku a lidé by mohli nahlédnout do jejich útrob.

Středa, 5. října 2022, 19:51Odpovědět

Michal Pokorný

Pro Barona! Možná to chce někdo obývat protože je tam brutálně malej nájem.Co na tom,že tam bude špína a kdoví co.Umělci byli vždycky tak trochu divní.

Středa, 5. října 2022, 19:05Odpovědět

Baron Kocharovski

"Poměr hlasů 53,6 % k 46,4 % je však velmi vyrovnaný..." poměr je možná vyrovnaný, ale snad je nad slunce jasné, KOLIK hlasů je víc. možná byste se mohli zeptat těch studentů z vut, jestlipak to spočítají! ty likusáky tam hyzdily prostor už před 35ti lety a dnes, dnes se divím, že je někdo ochoten takový HNUS obývat! :-(

Středa, 5. října 2022, 18:20Odpovědět

Zbourejte staré likusáky na Kraví hoře, zaveleli lidé v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.