Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velké cvičení na Brněnské přehradě. Strážníci vzali psy na parník a zpacifikovali potížisty

Výtržnosti na palubě lodi, útok ozbrojeného agresora nebo záchrana tonoucího. Na takové krizové situace se na Brněnské přehradě připravovala Městská policie Brno (MPB). U výcviku kromě pořádkové a poříční jednotky nechyběla ani četa psovodů se cvičenými policejními psy.

Strážnici v Brně zasahují pravidělně při různých incidentech na lodi a to nejen na Brněnské přehradě, proto je výcvik na takové situace čas od času nezbytný. „Většinou zasahujeme u incidentů spojených s nadměrnou konzumací alkoholu. V posledních letech jsme třeba uklidňovali opilou skupinu lidí na palubě, kteří házeli stoly a židle do vody, a kolegové z poříční jednotky zase zachraňovali paní na vozíčku, která sjela přes palubu parníku do přehrady,“ popsal vedoucí pořádkové jednotky MPB Petr Čermák.

Agresoři se sekyrou 

Při cvičení se pracovníci v univoformách dostali do simulací čtyř různých příhod. V prvním zákroku spoutávali nepříčetného útočníka, který vyhrožoval a křičel na ostatní. Druhá simulace byla spíše cvičením pro policejní psy, kteří pomáhali na pokyn psovodů odzbrojit útočníka s nožem. Ve třetím cvičení skočil výtržník přes palubu lodi a strážníci jej lovili ven. V poslední části si členové pořádkové a poříční jednotky zkusili odzbrojit agresora se sekyrou. Každé jednotlivé cvičení se odehrálo na palubě lodi.

Pokračování bude v zimě

„Společných cvičení mají naši strážníci celou řadu. Trénujeme také modelové situace zákroků proti ozbrojenému útočníkovi v autobuse, zásahy v těžko přístupných budovách a podobně,“ vysvětlil mluvčí MPB Jakub Ghanem. Na Přehradu se strážníci vrátí cvičit už tuto zimu, až zamrzne hladina. „Cvičit budeme různé způsoby vyprošťování obětí, které se propadly do ledu,“ doplnil Ghanem. Parníky a veškerou výbavu, kterou Městská policie pro výcvik na vodě potřebuje, jí půjčuje Dopravní podnik města Brna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Obr

Štítky Policie, Cvičení, MPB, DPMB, Brněnská přehrada, pes, Brno, Strážnice, parník, Petr Čermák, Dopravní podnik města Brna, obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké cvičení na Brněnské přehradě. Strážníci vzali psy na parník a zpacifikovali potížisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.