Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Znojmě opravili park. Má vodní trysky i nové stromy

Nové cesty, zeleň, hřiště i vodní prvky nejen pro děti. Atrakce přibyly v dlouho zanedbávaném znojemském parku Kolonka, který je po kompletní revitalizaci. Město stálo oživení areálu, který se nachází v památkové zóně, čtyřicet milionů korun.

Obnova znojemského parku zahrnovala úpravu zeleně a kompletní opravu povrchů včetně všech cest. V Kolonce přibyly nové stromy, odpočinkové plochy a lavičky pro návštěvníky. Park získal také dětské hřiště, na kterém vyrostlo zastíněné pískoviště pro děti. Starší zabaví workoutové hřiště nebo místo pro pétanque.

V neposlední řadě jsou novinkou vodní prvky, které tvoří celkem šestnáct pramínkových trysek zabudovaných do dlažby. Ty budou v letních měsících v pravidelných intervalech chrlit gejzír vody do výšky až dvou metrů. „Bude to příjemný ochlazující prvek i oblíbená atrakce pro děti. Navíc technologie je šetrná ke spotřebě vody, ta bude totiž díky filtracím cirkulovat,“ vysvětlil starosta města Znojma Jakub Malačka (Nez.).

Každá kapka se počítá

Při revitalizaci museli architekti řešit prosakování vody, které je v současném sušším období pro Znojmo důležitým tématem. „Plocha, která je vydlážděna, je uzpůsobena tak, aby bylo zajištěno dobré vsakování vody do půdy. Parkovací plochy či části chodníků navíc prorůstají trávou. Použili jsme také rozestupy mezi obrubami, abychom docílili lepšího odtoku vody na zatravněné plochy,“ uvedl starosta.

Oživení parku v severní části města stálo Znojmo čtyřicet milionů korun. „Park jsme obnovili podle předlohy z roku 1930. Zohledněny byly při opravách také technické záležitosti jako parkovací stání, umístění kontejnerových stanovišť či rozmístění cest. Park se navíc nachází v ochranném pásmu městské památkové rezervace,“ popsal starosta.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Jakuba Malačky

Štítky Znojmo, park, Kolonka, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě opravili park. Má vodní trysky i nové stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.