Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Horkovod z Dukovan výrazně sníží emise CO2

PR článek

Celkem 237 pavilonů Z na brněnském výstavišti by podle propočtu odborníku z Tepláren Brno zaplnilo množství CO2, o které by každoročně Brnu ulevil horkovod z Dukovan. Projekt na jeho vybudování oživila brněnská primátorka Markéta Vaňková letos na jaře především ve snaze osvobodit Brno při vytápění od závislosti na ruském plynu. Brňany by však také hřálo teplo bez emisí.

Dukovanský přivaděč by zásobil naše město zhruba polovinou spotřebovaného tepla, jehož výroba je v současnosti zajišťována z 80 procent prostřednictvím plynu. To jsou v současné době vyhrocené energetické krize logicky ty nejčastěji uváděné argumenty. Ekologický přínos pro město zůstává trochu upozaděn, což je trochu škoda, protože by znamenal opravdu zásadní úbytek emisí C02,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková

Z Dukovan by přitom mělo proudit do Brna 2 miliony GJ tepla ročně. Toto množství představuje snížení emisí o 135 000 tun CO2. „To je pro laika těžko představitelné. Přepočítáno například na plochu města je to však stejné, jako by jeho území o rozloze 230, 2 kilometrů čtverečních pokryla podle expertů do výše třiceti centimetrů vrstva CO2,“ upřesnila Markéta Vaňková. 

Dosavadní výsledky odborných týmů ČEZ a Tepláren Brno potvrzují, že cena tepla pro Brno z dukovanského horkovodu by byla konkurenceschopná. Práce na přípravě projektu tak mají nadále zelenou. 

Další příklady: 

Roční úspora 135 000 tun emisí CO2 představuje objem 68 727 272 m3, tj. 0,068 km3. To je množství, které by zaplnilo 237 pavilonů Z na brněnském výstavišti, nebo by na jeho ploše vytvořilo sloupec o výšce 5,7 km. 

Použijeme-li ke srovnání osobní automobily, kterých bylo v roce 2021 Brně registrováno 223 000, je to stejné, jako by jich z města po vybudování horkovodu z Dukovan zmizelo asi 65 000, tedy zhruba 30 procent. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Teplárny, Horkovod, Dukovany, Energie, oxid uhličitý, teplo, Markéta Vaňková, Teplárny Brno, Brněnské výstaviště, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězslav Žurek

"výborné", že tu nejdou dávat odkazy, takže doporučuji vyguglit článek GWPF Rethinking the Greenhouse Effect

Čtvrtek, 29. září 2022, 16:16Odpovědět

Vítězslav Žurek

Kdy už ten hoax s CO2 konečně umře? Možná už po této zimě...

Čtvrtek, 29. září 2022, 16:15Odpovědět

Horkovod z Dukovan výrazně sníží emise CO2  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.