Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravský kraj rozdá ceny. Ocení herce Donutila či skokanku Kašpárkovou

Herec Miroslav Donutil nebo trojskokanka Šárka Kašpárková letos dostanou Cenu Jihomoravského kraje. Zastupitelé ve čtvrtek schválili udělení 12 cen. Kromě známých osobností kraj ocení i výrobce slámového vína nebo policisty za záchranu života.

Návrh na udělení cen schválili zastupitelé v balíčku několika bodů. „Letos jsme se rozhodli ocenit nejen známé osobnosti, ale i umělce, osobnosti folkloru, šlechtitele vína, osobnosti občanské společnosti, hrdiny z D1 a další. Chceme jim touto cestou poděkovat za to, co pro spoluobčany a Moravu udělali," uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Celkem 12 cen si rozdělí 13 lidí, jednu z nich totiž dostane dvojice policistů Tomáš Jachnický a Karel Mézes. Letos v březnu dohlíželi na bezpečnost provozu na D1, ale všimli si vozidla zastavujícího na souběžné silnici. V něm zkolaboval řidič z Německa. Díky zásahu policistů a okamžité resuscitaci a jejich spolupráci se záchranáři se podařilo muže vrátit k životu.

Cenu kraje obdrží i populární herec Miroslav Donutil známý například jako Nikola Šuhaj z filmu Balada pro banditu nebo Truffaldino z představení Národního divadla Sluha dvou pánů. Ocenění získala i bronzová z olympijských her v Atlantě a mistryně světa z roku 1997, trojskokanka Šárka Kašpárková.

Ocenění podle mluvčí Aleny Knotkové dostane třeba i výrobce unikátního slámového vína známého po celé Evropě Oldřicha Drápal. Stejně tak kraj ocení vinohradníka Lubomíra Glose, který v 70. letech minulého století vyšlechtil moravskou odrůdu kabernetového typu Cabernet Moravia a modrou odrůdu Fratava. „Jména těchto obou jeho šlechtitelských úspěchů nechybí mezi názvy nových vlaků, které se postupně vydávají na cesty po kraji," poznamenala Knotková.

Ocenění dostane rovněž výtvarník Michal Gabriel, který ve výtvarném umění pracuje s 3D technologií a jehož sochy jsou k vidění v brněnských ulicích. Příkladem je Pomník tří odbojů v Rooseveltově ulici.

Kraj uděluje ceny od roku 2004 po rozhodnutí krajského zastupitelstva. Mezi její držitele patří například plavkyně Yvetta Hlaváčová, sportovní střelec David Kostelecký, veslařka a skifařka Miroslava Knapková, zpěvák Jožka Černý, zpěváci Hana a Petr Ulrychovi, generál Emil Boček, zpěvačka Eva Pilarová či herec Bolek Polívka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hc-kometa.cz

Štítky JMK, Ceny, Osobnosti, Ocenění, herec, Šárka Kašpárková, Miroslav Donutil, Jihomoravský kraj, Cena Jihomoravského kraje, Jan Grolich, KDU-ČSL, olympijské hry, Morava, Nikola Šuhaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Jmenovaný oceněný je také i kašpárek....vše v jednom.....

Pátek, 30. září 2022, 05:51Odpovědět

Jihomoravský kraj rozdá ceny. Ocení herce Donutila či skokanku Kašpárkovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.