Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Lidé v Brně začali topit. Kolik za teplo zaplatí, zatím netuší

Kohoutky radiátorů mohou otočit lidé v moravské metropoli, kterým domů proudí teplo z Tepláren Brno. Společnost se chystá na mimořádnou topnou sezonu ovlivněnou energetickou krizí. Jestli letos Brňané sáhnou hlouběji do kapsy, a kolik je bude zdražování stát, je zatím nejisté.

O den dříve než loni skončila odstávka brněnských tepláren, které se po více než čtyřech měsících vrací do provozu. Oficiální zahájení topné sezony je každoročně mezi zářím a květnem a odvíjí se od vývoje venkovní teploty. S dodávkami se začíná ve chvíli, kdy dva dny po sobě klesne průměrná denní teplota pod třináct stupňů Celsia. Letos se topí od pondělí 19. září.

Zatímco v létě se v objektech tepláren prováděl servis a opravy, nyní se všichni chystají na náročnou zimu. „Chtěl bych naše zákazníky ujistit, že děláme vše pro to, aby naše dodávky tepla byly spolehlivé. Připravujeme naše velké zdroje i lokální kotelny, aby v případě nedostatku plynu mohly využít k výrobě tepla lehké topné oleje,“ řekl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Cena je zatím nejistá

Brněnské teplárny skokově zdražily teplo loni na podzim, kdy ceny narostly o čtvrtinu. Lidé si připlatili o 149 korun za gigajoule. Zdražování se odvíjelo od zvyšující se ceny zemního plynu, kterou ještě umocnila válka na Ukrajině. Kolik lidé za teplo zaplatí letos, je zatím nejisté. K novému ceníku se zákazníci dostanou až v polovině října.

Loňská zima byla v Brně teplotně nadprůměrná. Teplárny prodaly o devět procent tepla méně než v roce předchozím. „Za celé období od loňského října až do konce letošního dubna bylo pouze dvaadvacet dnů s průměrnou denní teplotou pod nula stupňů, což je historicky nejméně,“ uvedla mluvčí Tepláren Brno Jiřina Veselá.

Brno je z osmdesáti procent závislé na ruském plynu, dalších dvacet procent tepla pokrývá společnost Sako Brno, jež vyrábí energii spalováním odpadu. Součástí krizového plánu, který má ve městě snížit využívání zemního plynu, je v dlouhodobém měřítku výstavba horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Etadly

Štítky energie, teplárny, topná sezona, plyn, teplo, Brno, Teplárny Brno, ruská invaze na Ukrajinu, Jiřina Veselá, Jaderná elektrárna Dukovany, SAKO Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně začali topit. Kolik za teplo zaplatí, zatím netuší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.