Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská matrika přestěhovala knihy i úředníky k nádraží

Do budovy dřívější italské pojišťovny Riunione Adriatica di Sicurtà se nastěhoval Matriční úřad městské části Brno-střed. V opraveném paláci poblíž brněnského nádraží našly nový domov tisíce knih. Rekonstrukce objektu vyšla na téměř devadesát milionů korun.

O matriční knihy narození, manželství i registrovaného partnerství se postarali stěhováci v Brně. Přesun čekal tři a půl tisíce tlustých svazků z matrik Brna-střed i tamní úředníky. Zvláštní matrika dosud sídlila v budově v Husově ulici, obecná matrika se nacházela v Dominikánské.

Nově došlo ke spojení obou pracovišť, která od minulého týdne fungují v domě nedaleko železičního uzlu. „Nevýhodou dřívě bylo jak oddělení obou pracovišť, tak také nemožnost bezbariérového přístupu na Dominikánské 2, protože se jedná o historickou budovu bývalého kláštera,“ řekl ke stěhování radní Brno-střed pro investice a správu bytových domů Ivo Komárek (ODS).


Vstup na matriční úřad v Nádražní ulici. FOTO: Kateřina Benáčková

Na paláci v Nádražní ulici se od března loňského roku střídali dělníci. Rekonstrukce zasáhla vnitřní prostory domu z třicátých let minulého století, fasádu, okna i střešní plášť. „Opravena a doplněna byla i část rozvodů topení. Do opravy domu městská část Brno-střed investovala 89,3 milionu korun," řekla mluvčí Úřadu městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Zatímco nižší patra budovy zabírá matriční úřad s bezbariérovým přístupem, ve zbylé části se nachází osmačtyřicet bytů. Monumentální funkcionalistický palác zhotovil stavitel Stanislav Neděla podle projektu architekta Karla Kotase. Již od počátku je objekt spojením nájemního domu s administrativním centrem. „Po druhé světové válce zde fungovaly Československé aerolinie nebo Dopravní podnik města Brna," podotkla Dobešová.

Od sloučení pracovišť si úředníci slibují větší kapacitu kanceláří, lepší dostupnost a moderní zázemí. Na elektronizaci si ale ještě budou muset počkat. Revoluční změna se na tuzemských úřadech odehraje nejdříve roku 2027. Ani poté matriční knihy nezmizí. Informační systém však umožní propojení s dalšími systémy veřejné správy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MÚ Brno-střed,

Štítky úřad, administrativa, matrika, Brno-střed, kniha, palác, městská část, ODS, druhá světová válka, Brno, Karel Kotas, České aerolinie, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská matrika přestěhovala knihy i úředníky k nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.