Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brněnské vodárny a kanalizace slaví 150 let!

PR článek

Brněnské vodárny a kanalizace (BVK) slaví 150 let. Pro obyvatele Brna a blízkého okolí připravily na tento víkend oslavy v centru Brna. V sobotu 17. září čeká na děti i dospělé bohatý celodenní program na Moravském náměstí u Jošta, který bude tamtéž pokračovat v odpoledních hodinách i o den později. V neděli 18. září ve 20.00 oslavy vyvrcholí strhující hodinovou show Magická fontána v parku na Kraví hoře. Jedná se o volnou adaptaci úspěšného představení, které se vůbec poprvé odehraje mimo domovskou scénu pražské Křižíkovy fontány. Poprvé a pouze jedenkrát v Brně.

Show plná světelných, vodních a pyro efektů převypráví příběh o tom, jak město Brno ovládlo přírodní živly. Akce spojené s oslavami se konají za každého počasí. Na všechny je vstup zdarma. BVK v rámci oslav představí své nové logo, maskota Krokodýla a slogan „Pečujeme o vodu.“ Nové a uživatelsky přívětivější jsou také internetové stránky BVK.

Brněnské vodárny a kanalizace pečují o brněnskou vodu již 150 let. O vodu, která je díky úsilí jejích zaměstnanců stále stejně kvalitní a dobrá. „Sto padesát let je dlouhá doba. Je to několik generací. Přístup brněnských vodohospodářů se za celou tu dobu nezměnil. Stejně jako naši předchůdci i my sledujeme trendy, testujeme a aplikujeme inovativní technologie. Vyhodnocujeme jejich efektivitu a udržitelnost následného nasazení do běžného provozu, a pokud to dává smysl, zavádíme je do praxe. Jedině tak můžeme držet krok s dobou, pečovat a rozvíjet brněnskou vodárenskou i kanalizační infrastrukturu a podporovat rozvoj našich zaměstnanců, abychom se ještě více přiblížili našim zákazníků a jejich potřebám. Sečteno podtrženo. Naše mise zůstává stále stejná. Péče o brněnskou vodu,“ komentuje výročí BVK její generální ředitel Jakub Kožnárek.

Základem každé vyspělé civilizace byl vždy přívod vody a kanalizační síť ve městech. Zajištění, údržba, obnova a další budování těchto sítí je tedy logicky naprosto základní funkcí i našeho statutárního města. Tuto svoji roli město vykonává prostřednictvím svého většinového podílu v Brněnských vodárnách a kanalizacích. Ročně je v Brně na tuto činnost vynakládána zhruba jedna miliarda korun a plánované jsou další významné investice nad rámec této částky. Zejména plánovaná modernizace a dostavba čistírny odpadních vod je základním předpokladem pro udržení kvality života v našem městě. Zároveň si uvědomujeme, že právě voda, kterou do Brna přivádíme z jednoho podzemního a jednoho povrchové zdroje, bude do budoucna komoditou nejcennější. Proto věnujeme mimořádnou pozornost i ochraně těchto zdrojů, stejně jako jejich přivaděčům,“ popisuje přístup města Brna k rozvoji metropole člen Rady města a předseda dozorčí rady BVK Ing. David Grund.

Instalace SMART vodoměru

Éra koncepčního přístupu k zajištění kvalitní pitné vody pro moravskou metropoli a blízké okolí začala spuštěním provozu úpravny vody v Pisárkách a založením první brněnské vodohospodářské společnosti, která se tenkrát jmenovala Brněnská vodovodní akciová společnost. Tehdy se psal rok 1872.

Jak je to tomu dnes? BVK pečují o více než 1 400 km vodovodní sítě, což je stejná vzdálenost, kterou urazíte autem při cestě z Brna do Londýna. „Přes tuto úctyhodnou délku se Brno řadí nejen mezi domácí, ale dokonce i evropské lídry ve snižování ztrát vody. Nepřetržitý monitoring vodovodní sítě nejmodernější technikou, aktivní hledání skrytých úniků vody i pomocí satelitů, výborná práce expertů centrálního dispečinku, rychlost práce specialistů při odstraňování havárií a v neposlední řadě finanční prostředky, které pravidelně putují do obnovy vodohospodářské infrastruktury, jsou nedílnou součástí naší každodenní práce, díky které si Brněnské vodárny a kanalizace dlouhodobě udržují vysoký standard nejen doma ale i v Evropě,“ doplňuje Jakub Kožnárek.

BVK se kromě vodovodů stará také o 1 200 km kanalizační sítě. To je pro změnu stejně daleko jako z Brna do Paříže. „Technicky se jedná o velmi složitý systém, který nečítá pouze potrubí, ale také retenční nádrže, odlehčovací komory, shybky a čerpací stanice. Vše je řízeno z centrálního dispečinku. Pro lepší představu. Běžný roční průtok modřickou čistírnou je 35 milionů metrů krychlových, což je asi 2,5násobek objemu Brněnské přehrady,“ pokračuje Jakub Kožnárek.

Přes 80 % dodané vody v Brně je měřeno pomocí SMART vodoměrů. „Díky jednoduchému náhledu na stav vodoměru přes webovou aplikaci, kterou lze spustit na počítači i na mobilním telefonu, má zákazník neustálý přehled o množství spotřebované vody. V případě havárie na vnitřních instalacích nemovitosti či vytékající pračky jej aplikace upozorní na problém,“ popisuje funkci chytrých vodoměrů Jakub Kožnárek.

Vodárenské sídlo v Modřicích 

Stejně tak jako se vyvíjejí technologie, mění se nároky a potřeby komunikace. „Jsme si plně vědomi toho, že jednou za čas je potřeba revidovat komunikační kanály, které používáme. To platí i pro vizuální identitu. Stopadesáté narozeniny jsou významný milník, proto jsme se rozhodli k tomuto datu představit nové logo společnosti, nový slogan „Pečujeme o vodu“, který přesně vystihuje to, co děláme a maskota, kterým je jak jinak, krokodýl. Věřím, že se našim klientům, obchodním partnerům a obyvatelům Brna i okolí budou líbit. Stejně jako naše nové webové stránky a facebookový profil,“ uzavírá Jakub Kožnárek.

Stopadesáté narozeniny je potřeba řádně oslavit. V sobotu 17. a v neděli 18. září jsme si pro všechny, kteří budou mít chuť s námi slavit, připravili bohatý program. Slavnosti vody pro celou rodinu se budou odehrávat v sobotu 17. září na Moravském náměstí u Jošta, v menším rozsahu tamtéž pak i v neděli odpoledne. Vyvrcholením oslav bude první a jediné představení Magická fontána v parku na Kraví hoře v neděli 18. září od 20 hodin. Sledujte naše internetové stránky, náš Facebook, regionální noviny a časopisy a poslouchejte rádio Krokodýl, kde najdete všechny informace k oslavám. Vstup na všechny akce je zdarma. Budeme moc rádi, pokud se přidáte a pořádně to s námi oslavíte,“ zve na oslavy manažerka veřejných vztahů BVK Renata Hermanová.

Ohodnoť článek

Štítky Brno, Vodárny, Kanalizace, Výročí, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., slavnost, fontána, Kraví hora, vodoměr, Evropa, Paříž, Londýn, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské vodárny a kanalizace slaví 150 let!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.