Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Po mrtvici ochrnula a dluhy šplhaly do milionů korun. Ženu vytáhlo z exekuce Milostivé léto

Dlouhodobé zdravotní komplikace a dluhy šplhající do milionů korun. Problémy se v životě Martiny Jetelové začaly střádat po devětadvacátých narozeninách. Před blížícím se rozvodem utrpěla mozkovou příhodu, která odstartovala sled špatných událostí. Z dluhů ji nakonec vytáhlo Milostivé léto.

Kvůli následkům mrtvice ochrnula žena na půl těla a svět se jí otočil vzhůru nohama. „Ztratila jsem pojem o všem, o životě, čase i o tom, že jsem matka a mám sedmiletého syna. Nemohla jsem pořádně mluvit, znovu jsem se učila číst, psát, počítat,“ vzpomíná na těžké chvíle Martina.

Zpět do každodenního života se vracela tři roky. Zatímco pravidelně rehabilitovala, v praktických věcech se spoléhala na svého tehdejšího partnera. Muž ale neplatil za energie, služby a peníze neposílal ani na nájemné. „Ze 120 tisíc korun bylo najednou 650 tisíc, takovou částku jsem neměla z čeho splatit. Jsem navíc v částečném invalidním důchodu,“ popsala žena, jež má nyní za sebou tři operace páteře a další mozkovou příhodu.

Lidem, kteří se ocitnou v nouzi, pomáhá teď v Česku druhé kolo Milostivého léta. Akce dává dlužníkům příležitost zaplatit pouze původní dluh a poplatek exekutorovi bez dalších sankcí, jež mnohdy šplhají do desetitisíců a statisíců korun. Událost se týká exekucí, v nichž je věřitelem veřejnoprávní subjekt, například stát, obec nebo dopravní podnik. Instituce tak získají alespoň část z dluhů, které by se mnohdy vůbec nesplatily.

Milostivé léto jako šance v nouzi

Možnosti ulevit si od finančních problémů využila právě i maminka Martina. Její dluh totiž i přes návrat do práce a pokusy o splácení narostl do závratné částky 2,2 milionu korun. Nakonec stačilo, aby zaplatila zbytek nesplacené sumy, který činil tři tisíce korun, a jednoho z dluhů se zbavila. Závazek má ale ještě u nebankovní společnosti, na kterou se Milostivé léto nevztahuje.

Brno zaspalo Milostivé léto. Politici doufají v opakování akce

Šance na lepší život a úleva od nakupených dluhů. V České republice končí dnešním dnem Milostivé léto, které bylo nevídanou příležitostí pro osoby v exekucích. Zatímco většina měst o akci intenzivně informovala, brněnskou kampaň odstartoval až...

Jistina činí šedesát tisíc korun. Za uplynulé roky se částka znásobila. „Celkově dluží ještě 300 tisíc korun. Můžeme už ale pracovat na tom, aby mohla vstoupit do insolvence. Během tří let bude dál splácet určenou sumu a bude chráněna před prováděním exekucí a také před dalším navyšováním dluhu,” řekla k případu dluhová poradkyně Člověka v tísni Magdalena Hronová.

První kolo Milostivého léta skončilo v České republice v lednu. Obzvlášť v Brně ale spustila akce divokou diskuzi, a to převážně kvůli nedostatečnému předávání informací cílové skupině. Zatímco většina měst informovala o možnosti zbavit se dluhů intenzivně, brněnskou kampaň odstartoval až happening univerzitních studentů.


Happening studentů se odehrál loni v prosinci. FOTO: Štěpánka Badinová

Z necelých devíti tisíc pohledávek, které jen Magistrát města Brna v danou dobu registroval, se oddlužení podařilo u desítek osob. Kolik řešitelných pohledávek zaznamenává magistrát nyní, se redakci zjistit nepodařilo. Oslovené tiskové středisko na otázku do doby uzávěrky článku nezareagovalo.

Opakování Milostivého léta, které trvá od září do konce listopadu, schválili poslanci v červnu. „Postupovat mohou občané zasláním doporučeného dopisu nebo uvědoměním datovou schránkou exekutorovi, že Milostivého léta II využijí. Od něj mohou případně zjistit stávající výši dluhu,” řekl k fungování Milostivého léta již dříve poslanec, který za návrhem opakování akce stál, Marek Výborný (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/vjkombajn

Štítky Milostivé léto, exekuce, dluhy, léto, Česko, Brno, Marek Výborný, KDU-ČSL, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po mrtvici ochrnula a dluhy šplhaly do milionů korun. Ženu vytáhlo z exekuce Milostivé léto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.