Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnští hasiči jsou nejlepší v Česku ve vyprošťování

Jihomoravští kraje získali nejcennější kov na mistrovství ve vyprošťování u dopravních nehod. V Kroměříži porazili dalších čtrnáct týmů. Závodníci soutěžili ve vyprošťování simulované dopravní nehody. K haváriím navíc vyjíždí hasičská auta častěji než k požárům.

„Náš tým vybojoval ve fyzicky náročné soutěži první místo a z Kroměříže si odvezl pohár a zlaté medaile. Druhou příčku vybojovali hasiči z Jihočeského kraje a třetí pozice patří Středočeskému kraji,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Soutěž simulovala dopravní nehody, se kterými se jednotky v praxi běžně setkávají. Závodníci ale scénář havárie dopředu neznali, jelikož každé družstvo bylo před samotným výkonem izolováno, aby nevidělo přípravu vraků. Při odstartování tak simulaci viděli poprvé.

Družstva navíc neměla času na zbyt, stejně jako u reálných nehod. Na každý pokus byl limit dvacet minut. „Důležitou roli hraje rozhodnost samotného velitele, který určuje postup k vyproštění zraněných osob. Porotci dále hodnotí bezpečnost práce, zvolenou taktiku, techniku a první pomoc,“ vysvětlil Mikoška.

Dopravní nehody jsou nejčastějšími událostmi, ke kterým hasiči vyjíždějí. U havárií dokonce zasahují častěji než u požárů. Jednotky jihomoravského kraje loni lidé přivolali k více než dvěma tisícům bouraček. U více než stovky z nich došlo vyprošťovali zaklíněné osoby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky Hasiči, Jihomoravský kraj, soutěž, mistrovství, dopravní nehoda, havárie, Česko, Kroměříž, Jaroslav Mikoška, Středočeský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští hasiči jsou nejlepší v Česku ve vyprošťování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.