Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V brněnské botanické zahradě vykvetl kaktus. Poprvé za sto let

Botanická zahrada v centru moravské metropole hlásí první kvítek více než stoletého kaktusu. Rostlina rozradostnila pracovníky na konci srpna, květ však otevřela jen na jeden den. Na rozevření dalších pupenů botanická zahrada, která letos slaví sto let existence, stále čeká.

Kaktus, jenž v botanické zahradě všechny překvapil, je jedním ze dvou největších exponátů svého druhu, které v Kotlářské ulici mají. „Kaktus druhu Echinokaktus Grusonův má zhruba sedmdesát centimetrů a je starší než sto let. Do naší sbírky přišel v roce 1922 při založení botanické zahrady. Ani tehdy už ale nebyl miminko,” vysvětlila Drbně odborná pracovnice zahrady Hana Ondrušková.

Menší jasně žluté květy se obvykle objevují na rostlinách, které jsou starší dvaceti let, a kvetou pouze jeden den. Důležité jsou také podmínky pěstování. Exemplářům se daří, pokud si léto užívají ve venkovních prostorách. Brněnský kaktus je ale celoročně schovaný ve skleníku, a proto si podle expertů dával na čas.  

„První květ se objevil 24. srpna dopoledne. V současnosti má rostlina i další dva pupeny, jeden větší a druhý menší. Kdy však pokvetou není jasné, může to být zítra i za několik dní,” řekla ve středu Ondrušková. 

Shodou okolností zahájí zahrada v centru Brna v pátek pravidelnou výstavu sukulentů a dalších exotických rostlin, při které si návštěvníci prohlédnou právě i echinokaktusy. V největším skleníku zároveň dělníci dokončují opravu střechy, která začala s příchodem prázdnin.



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity

Štítky botanická zahrada, kaktus, květy, expozice, kaktusy, rostliny, Drbna.cz, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnské botanické zahradě vykvetl kaktus. Poprvé za sto let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.