Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně si pořídí tisíc solárních panelů na střechy. S instalací se začne na podzim

Brněnská městská společnost Sako Brno Solar začne v listopadu s instalací dalších tisíc fotovoltaických panelů na střechy osmi městských budov. Na záměr získala dotace. Plánuje, že do pěti let 650 střech ve městě panely, a vytvořit tak městskou solární elektrárnu. SAKO Brno Solar je dceřinou firmou odpadové SAKO Brno.

Prvními městskými budovami s fotovoltaickými panely se loni na konci roku staly bytové domy Vojtova 7 a Vojtova 9, na nichž je 88 panelů. Letos na jaře bylo 29 panelů umístěno na střechu domu s pečovatelskou službou v Horově ulici.

Tisícovka panelů se objeví na základních školách Sirotkova, Merhautova a Jana Babáka, na Domově seniorů Vychodilova včetně odloučeného pracoviště Tábor a na střeše polikliniky na Lesné. Projekty o celkovém rozpočtu 15 milionů korun by se při současných cenách energií měly vrátit zhruba za pět let," uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Kromě těchto šesti budov nyní vzniká projektová dokumentace pro instalaci střešních panelů v areálech SAKO Brno v Jedovnické a Černovické ulici.

Sako Brno Solar nyní vyhlašuje výběrové řízení na zhotovitele instalace a začátek prací plánuje na listopad. Čtvrtinu celkové ceny získá město z modernizačního fondu. Do konce roku mají také skončit přípravy projektů pro dalších 27 budov a začít práce na dokumentaci pro 38 budov.

Sako Brno Solar je dceřiná firma městské odpadové a svozové společnosti Sako Brno. Má na starosti rozvoj alternativních zdrojů energie a realizaci fotovoltaických systémů na střechách městských budov. Projekt solární elektrárny na střechách brněnských domů, přinese městu nejméně 43 gigawatthodin solární elektřiny ročně a emise CO2 sníží o 36 tisíc tun. Během několika let chce Brno osadit střechy přibližně 650 budov v majetku města či městských společností.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sako Brno

Štítky Brno, Sako, Panely, Solární, Energie, střecha, instalace, solární panel, SAKO Brno, Petr Hladík, KDU-ČSL, Tábor, Lesné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si pořídí tisíc solárních panelů na střechy. S instalací se začne na podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.