Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemědělce v Česku láká pěstování rostlin pod solárními panely

Tuzemští zemědělci si slibují růžovější budoucnost svého oboru od agrivoltaiky. Systém, které pomáhá s výrobou elektřiny a ochranou plodin, jim má zajistit lepší ekonomickou situaci. Rozmach alternativní výroby energie a hospodářství ale brzdí vysoké ceny a problémy s legislativou.

Podle odborníků má být alternativní způsob výroby energie jedním ze stavebních kamenů komunitní energetiky. V současnosti se agrivoltaika využívá právě v zemědělství při pěstování plodin, pastvě dobytka a výroby elektřiny. „Jedním z cílů je zvýšení využitelnosti zemědělské půdy. Jde o kombinované využití plochy zejména pro zemědělskou výrobu a sekundární využití pro výrobu elektřiny pomocí fotovoltaiky,“ uvedl Ondřej Polák z Mendelovy univerzity. 

Panely nejenže vyrábí energii, ale zároveň také vytváří stín pro plodiny pěstované pod nimi. Flóru chrání před krupobitím, prudkým deštěm a pozdními jarními mrazy, které jsou v posledních letech v Česku velkým problémem. 

Podle Poláka je nyní cílem postavit největší agrivoltaický systém v Česku o rozloze tří hektarů. Plány ale komplikuje energetická krize související s válkou na Ukrajině, nedostatek panelů a zvýšené ceny. Nepomáhají ani trvající covidová opatření v Číně, která je momentálně největším světovým producentem solárních panelů.

Největší překážkou jsou však v současné době zákony. Fotovoltaika na zemědělských pozemcích musí splnit podmínky pro ochranu půdy. Ministerstvo životního prostředí proto pracuje na přípravě novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, konkrétně na odstranění platby za odvody, čímž se sníží náklady na investici. Zájemci by na projekt měli získat také dotace.



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mendelova univerzita

Štítky Agrivoltaika, zemědělství, fotovoltaika, ceny, legislativa, výroba, Česko, energie, elektřina, Mendelova univerzita v Brně, ruská invaze na Ukrajinu, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělce v Česku láká pěstování rostlin pod solárními panely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.