Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo na jižní Moravě ukázala ptačí mláďata, která se sto dní schovávala v hnízdě

Zoo Hodonín se nově může pochlubit dvěma mláďaty zoborožců šedolících. Jejich pohlaví zatím není známé, ptáci vypadají velmi vitálně a zdravě. Denní světlo opeřenci spatřili poprvé po více než třech měsících strávených v hnízdní dutině. Návštěvníci nové přírůstky můžou vidět ve voliéře ve společnosti obou rodičů.

Zoborožci, jejichž domovem je Afrika, v přírodě hnízdí nejčastěji v dutinách stromů. Samice obvykle snáší jedno až tři vejce a odchov v přírodě i lidské péči má zajímavý průběh. Jakmile samice snese vejce na hnízdo, zasedne na ně a zazdí za sebou otvor zevnitř. Ponechá jen úzkou skulinu, kterou dovnitř proudí vzduch a skrze niž jí do hnízda samec podává potravu. Když jsou mláďata již dostatečně samostatná, samice rozbije zazděný otvor a dutinu i s mláďaty opouští.

Dva malí zoborožci v hodonínské zoo se podle zootechnika Jiřího Ingra z úkrytu vyklubala po zhruba sto dnech. Nyní jim postupně dorůstá peří a učí se létat „Od začátku jsou mláďata krmena tím, co dáme rodičům. Ti je oba následně krmí, a to i teď, když už opustila hnízdní dutinu,“ uvedl.

Hodonínská zoo začala s chovem zoborožců v roce 2012, kdy do zoo dorazili první jedinci. „Historický prvoodchov jsme u tohoto druhu zaznamenali loni, kdy pár odchoval jedno mládě, které později našlo nový domov v Zoo Liberec. I letošní mláďata máme v plánu do konce tohoto roku přemístit do jiného chovatelského zařízení,“ doplnil.

Letos jde už o několikátý úspěšný odchov u zástupců ptačí říše v hodonínské zoologické zahradě. V průběhu roku se zde podařilo odchovat nandua pampového, poštolky jižní, krasky červenozobé, satyry Temminckovy či několik druhů sov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoologická zahrada Hodonín/Josef Petrica

Štítky Jihomoravský kraj, příroda, zoo, Hodonín, ptáci, hnízdo, Zoologická zahrada Hodonín, Zoologická zahrada Liberec, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo na jižní Moravě ukázala ptačí mláďata, která se sto dní schovávala v hnízdě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.