Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno koupilo většinu energií na příští rok, Jihomoravský kraj zatím nic

Brno má pro příští rok nakoupených zhruba 80 procent energií. Proti letošnímu roku zaplatí zatím zhruba o 250 milionů korun víc, řekla dnes primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Podle ní se bude dokupovat zbývajících dvacet procent. Jihomoravský kraj zatím podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) energie nakoupené nemá, dělá si ale finanční rezervu. Ceny energií v posledních měsících rostou i kvůli dopadům ruské vojenské invaze na Ukrajinu.

Město nakupuje energie pro sebe i příspěvkové organizace, jako jsou například školy. „Učinili jsme už osm kroků z deseti a máme nakoupeno osmdesát procent energií. Je potřeba dokoupit zbývajících dvacet procent. S ohledem na to, za jakou cenu to dokoupíme, uvidíme, jaká bude výsledná částka," řekla Vaňková.

Už nyní je podle ní vidět razantní zvýšení plateb oproti letošnímu roku. „Ceny jsou vyšší. V tuto chvíli je navýšení o 250 milionů korun," dodala Vaňková. Zvýšené náklady na energie Brno zaznamenalo ve stovkách milionů korun už letos. Využilo na to rezervu vyčleněnou v rozpočtu.

Jihomoravský kraj zatím žádné energie nakoupené nemá. „Dnes jsme ukončovali další pokus, kde jsme dávali u elektřiny marži jdnatřicet procent. Ale ani s touto marží nebyl nikdo z dodavatelů ochotný nám to nabídnout," uvedl Grolich k opakovanému neúspěšnému pokusu. Kraj nesoutěží pevnou cenu, protože chce rozložit riziko, ale soutěží marži. U plynu pokus připravuje.

„Z krajů nakoupil elektřinu Moravskoslezský kraj jen na polovinu příštího roku a vysoutěžili cenu šestnáct tisíc. Naše stávající cena je elektřiny 3 200, to je obrovský nárůst," řekl Grolich. Podle něj ale nehrozí, že by kraj neměl energie nakoupené. Navíc si tvoří rezervu, aby nárůst cen energií pokryl. „I když máme vyšší výběr daní, tak šetříme na energie na příští rok," dodal Grolich.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Brno, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, Markéta Vaňková, ruská invaze na Ukrajinu, ODS, KDU-ČSL, elektřina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno koupilo většinu energií na příští rok, Jihomoravský kraj zatím nic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.