Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na brněnské Kraví hoře našli historické patníky, které sloužily jako hraniční kameny

Historický nález hlásí odborníci z brněnské Kraví hory, kde našli staré hraniční patníky. Pocházející z devatenáctého století. Nález ohlásili pracovníci planetária, které na oblíbeném kopci sídlí. Artefakty experti umístili do horní části areálu.

Archeologové kameny objevili náhodou při rekonstrukci. „Historické patníky našli pod povrchem trávníku během úprav v okolí modelu ztroskotaného létajícího talíře. Nálezy vrátíme téměř na stejná místa, kde původně ležely,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek, který je zároveň senátorem za ANO.

Starší z artefaktů pochází ze začátku devatenáctého století a upozorňoval na hranici mezi městskou částí Žabovřesky a územím tehdejšího velkostatku Křížovníků, jinak známých jako Maltézští rytíři. Sídlili na spodní části dnešní Pekařské ulice. Díky bohatství se pozemky řádu rozšířily právě až k takzvaným Žabinám. 

Nejstarší záznam o kameni z roku 1811 leží v Moravském zemském archivu. Tamější spisy prozrazují i znění původního nápisu, který se ale nedochoval. Po rozšíření hranic v polovině devatenáctého století lidé nahradili původní kámen novým, který nesl nápis STB neboli zkratku německého názvu Stadt Brünn. Kameny zůstaly na svém místě i po dalším rozmachu v roce 1919. O několik desetiletí později je lidé využili na zpevnění chodníku, kde je nyní odborníci objevili.



 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky Historické patníky, hvězdárna, archeologové, nález, Kraví hora, 19. století, ANO 2011, Maltézský řád, Moravský zemský archiv v Brně, Jiří Dušek, Státní bezpečnost, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Faktická chyba: křížovníci a maltez. rytíři jsou dva zcela odlišné řády.

Pátek, 19. srpna 2022, 13:33Odpovědět

Na brněnské Kraví hoře našli historické patníky, které sloužily jako hraniční kameny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.