Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jsou známí finalisté soutěže E.ON Energy Globe, která oceňuje ekologické projekty

V prostorách Radlické Kulturní Sportovny na pražském Smíchově proběhlo slavnostní představení šesti finalistů čtrnáctého ročníku soutěže E.ON Energy Globe, ve které budou oceněny projekty v oblasti ekologie. Nominováno bylo celkem 165 projektů, šest finalistů se mezi sebou utká v jedné kategorii. O vítězství rozhodne veřejnost v anketě.

Soutěž se zaměřuje na ochranu životního prostředí a udržitelnost

„Sešli jsme se tu, abychom vyhlásili šest finalistů soutěže E.ON Energy Globe. Je to soutěž, která se zaměřuje na ochranu životního prostředí a udržitelnost,“ vysvětlila před začátkem tiskové konference generální ředitelka E.ONu v České republice Claudia Viohl.

„Letos přišlo do soutěže znovu spousta skvělých nápadů. Musím říct, že tím, že jsme projekty zahrnuli do jedné finálové kategorie, bylo možné vybrat opravdu top projekty napříč všemi obory,“ uvedl v tiskové zprávě člen poroty a zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze Bedřich Moldan.

Šestice finalistů

První energeticky nezávislá obec v Česku
Středočeské Kněžice se označují jako energeticky soběstačná obec. Funguje tam bioplynová stanice a centrální zásobování teplem s výtopnou na dřevní štěpku a slámu. Nyní obec podobným způsobem řeší vytápění nově vznikající části s dvanácti rodinnými domy.

Myco – obalový materiál z hub
Biotechnologický startup Myco bojuje proti jednorázovým obalovým plastům. Například obyčejný pěnový polystyren, který používá jako výplň v krabicích a po jednom použití se vyhodí, chce Myco nahradit přírodními materiály z houbového mycelia a odpadů zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu, které jsou kompostovatelné a nenáročné na výrobu.

Úsporné řízení osvětlení Savee
Jak zamezit plýtvání energií a ušetřit stovky tisíc za provoz pomocí chytrých technologií? Třeba jen chytrou prací s osvětlením. Bezdrátová technologii Savee umožňuje optimalizovat svícení ve veřejných nebo komerčních budovách, ve kterých se ani při stavbě s energetickými úsporami nepočítalo.

Biotop raků v Rokycanech
Povedenou revitalizaci vodního toku předvedli v Rokycanech, kde staré betonové koryto místního Rakovského potoka nahradil park. Ten slouží místním i turistům, ale zároveň umožňuje rozliv vody při její zvýšené hladině. Úprava koryta navíc zlepšila životní podmínky pro místní mimořádně hojnou populaci vzácného raka kamenáče.

Čistění odpadních vod v Rybí
Že čistění odpadních vod v menších obcích nemusí být technologický oříšek, ukazuje příklad ze severomoravské obce Rybí, kde funguje systém 190 samostatných domovních čističek odpadních vod napojených na centrální dispečink, který jejich provoz monitoruje a hlídá kvalitu vyčištěné vody.

Fotovoltaika integrovaná do střešní krytiny
Instalace klasických solárních panelů může být brzo minulostí. Trendem se mohou stát fotovoltaické střechy, které umožňují výrobu elektřiny ze slunce. Obsahují totiž malé fotovoltaické moduly, které jsou integrovány mezi běžnou střešní krytinu.

Veřejnost může hlasovat až do konce září

Veřejnost může finalistům posílat své hlasy přes web energyglobe.cz, kde se bude hlasovat až do konce září. Letos se budou nově vyhlašovat tři nejlepší projekty a udělena bude také cena poroty. Po roční odmlce se slavnostní ceremoniál vrátí na obrazovky České televize, kde ho diváci uvidí v sobotu 22. října večer.

Vítěz si odnese 300 tisíc korun na další rozvoj svého projektu od společnosti E.ON, další ocenění si pak odnesou ceny od partnerů soutěže a zkrátka nepřijdou ani vylosování hlasující. Ti mohou vyhrát rodinný let balonem nebo víkendový pobyt v chatě v korunách stromů v hodnotě 10 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky ekologie, soutěž, projekty, E.ON Energy Globe, projekt, E.ON, Energy Globe, Smíchov, Česko, Univerzita Karlova, Bedřich Moldan, Rokycany, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou známí finalisté soutěže E.ON Energy Globe, která oceňuje ekologické projekty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.