Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Lidé v Brně navštěvují památky stejně jako před covidem. Zahraniční turisté chybí

Návštěvnost brněnských památek je letos srovnatelná s návštěvností v turisticky zatím nejsilnějším roce 2019. Výletníkům v jihomoravské metropoli se podařilo dohnat dobu před koronavirovou pandemií i navzdory tomu, že v prvních měsících letošního roku stále ještě platila některá omezení. Zájem mají hlavně školáci, cizinci se do Brna vrací pozvolněji.

Podle mluvčí Turistického informačního centra Brno (TIC) Adély Novákové je velký zájem o školní výlety. „Pro školy jsme letos uspořádali už 77 prohlídek. V nejsilnějším roce 2019 jich za celých 12 měsíců bylo jen 83,“ řekla. Zájem roste i o autentické prohlídky Brna, které TIC pořádá ve čtyřech ročních cyklech. Představuje při nich různá témata spojená s městem, která se průběžně přizpůsobují jak ročnímu období, tak aktuálnímu společenskému dění. „V roce 2019 jsme autentických prohlídek v jarním bloku uspořádali 21, letos 33,“ dodala.

Negativní dozvuky pandemie lze sledovat v průvodcovských službách na objednávku. „Zahraniční turisté se vracejí postupně. Především je stále citelný výpadek návštěvníků z asijských států," sdělila. TIC průvodcovské služby nabízí v několika jazycích jak pro skupiny, tak pro jednotlivce. Turisty provádí městem členové Asociace průvodců České republiky. K poznání Brna nabízí čtyři základní trasy centrem města nebo 15 tematických okruhů.

Od června nabízí TIC i vyhlídkové jízdy minibusem. Nástupním místem je náměstí Svobody. Šest vyhlídkových okruhů seznámí turisty s brněnským funkcionalismem, s paláci průmyslové aristokracie a se slavnými brněnskými vilami. Mapují také místa brněnského sportu, vyhlídek a nově i historii dělnických kolonií v Brně.

Letní program nabídne turistům rovněž řadu kulturních akcí a festivalů, jako například hudební festival Uprostřed nebo Letní shakespearovské slavnosti na hradě Špilberku.

Brnu také zatím chybí kongresoví turisté, tedy lidé, kteří jezdili na veletrhy a velké konference či akce velkých firem. Tento segment se však také zvolna oživuje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky ČR, turistika, správa, Brno, COVID-19, Letní shakespearovské slavnosti, pandemie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

I já bych rád, jako občan města Brna, navštívil nějakou tu památku. Bohužel město je tak rozkopané, že ze svého bydliště navštívím leda tak venkovní výstavu značek ZNAKOM. Ovšem musím říci, že některé ty instalace stojí opravdu za to. (Dejte tam tu značku, vždy alespoň 3krát aby ji lidé náhodou nepřehlédli!!!)

Neděle, 17. července 2022, 15:30Odpovědět

Lidé v Brně navštěvují památky stejně jako před covidem. Zahraniční turisté chybí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.