Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vzhlédněte k obloze. Před devátou hodinou nastane bouřkový superúplněk

Letos už podruhé můžeme pozorovat takzvaný superúplněk, tento jev nastane dnes večer ve 20:38. V tento čas bude Měsíc pohledově největší v letošním roce.

Superúplněk je jev, kdy je Měsíc v úplňku a zároveň je na své dráze kolem Země nejblíže. Úkaz se letos objeví podruhé, první superúplněk byl v červnu. Zavedení termínu „superměsíc“ je připisováno astrologu Richardu Nollemu. 

Největší a nejjasnější superměsíce
pozorované od poloviny 20. století na území Česka nastaly 26. ledna 1948, 14. listopadu 2016, 13.–14. prosince 2016 a k dalšímu takovému dojde 25. listopadu 2034. Vůbec nejbližší superměsíc v úplňku během 21. století byl vypočítán na 6. prosince 2052.

Podle tn.cz bývá červencový úplněk přezdíván jako bouřkový, protože v tomto období bývá mnoho bouřek. Také najdeme označení „jelení úplněk", jelikož jelenům začínají růst parohy.

Měsíc kolem Země obíhá po mírně výstředné elipse. Někdy je tak k Zemi blíže, v takzvaném přízemí a někdy dále - v odzemí. Časy přízemí a odzemí nastávají v různých fázích Měsíce. Pokud je přízemí v době úplňku, je tento úplněk o něco větší než ty, které se s dobou přízemí neshodují. Vzdálenost Měsíce od Země se také při různých přízemích liší.

Podle Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě se Měsíc dostane nejblíže Zemi v 11:09 SELČ, a to na vzdálenost 357 263 kilometrů. Ve fázi úplňku se pak ocitne ve 20:38 SELČ. Při červnovém superúplňku byl Měsíc v přízemí ve vzdálenosti 357 428 kilometrů od Země.

Optická iluze

Astronom v tiskové zprávě upozornil, že ačkoliv půjde o úhlově největší úplněk roku, lidé nespatří obří Měsíc. Bude jen asi o 15 procent větší než ten úhlově nejmenší v roce.

„To, co ovšem vždycky zaujme, bez ohledu na velikost úplňku, je východ Měsíce nad obzorem. Optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc 'obrovský," dodal astronom Petr Horálek. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky úplněk, superúplněk, Měsíc, úkaz, astronom, Petr Horálek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzhlédněte k obloze. Před devátou hodinou nastane bouřkový superúplněk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.