Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jihomoravský kraj měl loni přebytek 1,25 miliardy, bylo víc peněz z daní

Jihomoravský kraj měl v loňském rozpočtu přebytek 1,25 miliardy korun. Závěrečný účet dnes schválili zastupitelé. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že to způsobily především vyšší daňové výnosy. Část peněz už kraj zapojil do letošního rozpočtu a o další části bude vedení kraje jednat. Kraj měl na loňský rok schválený rozpočet kolem osmi miliard korun, během roku ale dostává miliardy z ministerstev, které dál přerozděluje, a proto peníze krajským rozpočtem takzvaně jen protečou. Celkový rozpočet kraje i s penězi z ministerstev tak přesahuje třicet miliard.

Závěrečný účet za loňský rok schválilo dvaapadesát zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři zastupitelé se zdrželi. Příjmy i s miliardami z ministerstev loni činily 33,2 miliardy korun a výdaje 31,9 miliardy korun. Dluh kraje na konci loňského roku činil 2,3 miliardy korun. „Na daních se vybralo o více než miliardu navíc. My jsme rozpočtovali podle odhadu ministerstva financí a bylo to výrazně podhodnocené," řekl Grolich.

Podle něj je doba turbulentní, důvodem je například pandemie koronaviru nebo zvyšování cen energií, paliv po napadení Ukrajiny Ruskem. „Ministerstvo financí samo neumí odhadnout, jak to bude. My jsme měli loňský rozpočet lidově řečeno podseknutý, protože nebylo jasné, jak dopadne balíček, ve kterém bylo zrušení superhrubé mzdy," připomněl Grolich. Část přebytku z loňska kraj zapracoval do letošního rozpočtu. „Budeme mít další jednání vedení kraje, co se zbytkem. Budeme se bavit i o penězích, které dostaneme letos navíc. Ukazuje se, že i letos budeme mít daňové příjmy výrazně vyšší. Proto si můžeme dovolit poslat na opravy silnic dvě stě milionů korun," uvedl Grolich.

Na letošní rok schválili zastupitelé loni v prosinci rozpočet kraje s příjmy 8,4 miliardy a výdaji 14,2 miliardy korun. Velký rozdíl, který způsobuje nákup vlaků za 6,6 miliardy korun, pokryje úvěr a úspory z minulých let. Kromě toho kraj opět obdrží miliardy z ministerstev školství, práce a sociálních věcí nebo dopravy, které přepošle dál.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/peterpit

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2021, Jihomoravský, peníze, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, KDU-ČSL, pandemie covidu-19, Rusko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj měl loni přebytek 1,25 miliardy, bylo víc peněz z daní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.