Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti válečných uprchlíků v Brně dostanou Rychlé šípy v ukrajinštině

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka i Červenáček se představí válečným uprchlíkům. Brněnské Sdružení přátel Jaroslava Foglara (SPJF) se rozhodlo vydat sešit komiksových příběhů v ukrajinštině. Výtisky poputují do center, která sdružují děti běženců.

Legendární dílo české dětské literatury minulého století představí ukrajinským dětem nadšení foglarovci. Sedmnáct komiksových příběhů Rychlých šípů, vzoru odvahy a ušlechtilosti, vyšlo v červnu ve východoevropské verzi. Ukrajinský překlad známých vyprávění doprovází také příběhy Rychlé Veverky brněnského malíře Pavla Čecha nebo návod na lovení bobříků.

Dva tisíce kreslených sešitů s dílem spisovatele Jaroslava Foglara je nyní na cestě do míst, kde se v Česku setkávají ukrajinské děti. „Tedy ukrajinská centra, školy či neziskové organizace, a to především v Brně, ale také v Praze, Třebíči a dalších městech," uvedl mluvčí SPJF Martin Vérteši.

Výtisk v ukrajinštině má dětem, které musely kvůli válce odejít ze své domoviny, usnadnit seznamování s českou kulturou a zpříjemnit volný čas. „Přišlo nám, že tímto způsobem jsme zrovna my schopni nejefektivněji pomoct v této válečné situaci. Oslovili jsme autory, majitele práv a překladatele a po několika týdnech byl sešit na světě, vysvětlil vznik sešitu předseda SPJF Vojtěch Hanuš.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SPJF

Štítky Jaroslav Foglar, Rychlé šípy, ukrajina, komiks, Sdružení přátel Jaroslava Foglara, poznámkový blok, Brno, uprchlík, Mirek Dušín, Jindra Hojer, Pavel Čech, Česko, Praha, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti válečných uprchlíků v Brně dostanou Rychlé šípy v ukrajinštině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.