Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výskyt sysla i stepní trávníky. Jižní Morava bude mít nové přírodní památky

Na jižní Moravě přibydou nové přírodní památky. Jejich vznik ve třech významných lokalitách kraje odhlasovali jihomoravští radní. Chráněnými útvary se stanou místa v brněnských Medlánkách, Volkramech a Kobylské skále.

Vybrané jihomoravské lokality nově dostanou adekvátní ochranu a péči, kterou si podle radních kvůli své jedinečnosti zaslouží. V okolí medlánckého letiště se nachází brouci lejnožrouti, křepelky či skřivani polní. Nejvýraznější je ale výskyt sysla obecného, který z Česka kvůli aktivitě člověka v posledních desetiletích téměř vymizel.

V tuzemsku žije v přírodě jen několik desítek kolonií. Syslovi se v Medlánkách daří díky trvale posečenému travnímu porostu. „Právě udržování plochy letiště a nejbližšího okolí trvale bez vysokého porostu poskytuje nezbytné podmínky pro existenci kriticky ohroženého druhu," uvedl na svém webu Aeroklub Medlánky.

Lokalita Volkramy nabízí zase pestrou flóru tvořenou stepními trávníky či širokolistými suchými trávníky. I na ně se váže výskyt ohrožených živočichů a rostlin. Na Kobylské skále se vyskytují rovněž stepní trávníky, které jsou regionálně významným nalezištěm ohrožených druhů rostlin, jako jsou například kozinec rakouský a šater latnatý, z živočichů pak nosorožík kapucínek a vlha pestrá. 

„Vyhlášení přírodních památek jsme konzultovali s obcemi a zapracovali jejich připomínky. Pro zvláště chráněná území byly zpracovány také návrhy plánů následné péče, abychom pomohli lépe chránit a regenerovat jejich přírodní fond,“ řekl krajský náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce

Štítky přírodní památka, Medlánky, Volkramy, kobylská skála, Jihomoravský kraj, trávník, Česká pirátská strana, Lukáš Dubec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výskyt sysla i stepní trávníky. Jižní Morava bude mít nové přírodní památky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.