Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně chtějí kvůli ekonomické situaci nabízet startovací byty i čtyřicátníkům

Plán na zvýšení věkového limitu potenciálních zájemců o městské startovací byty odklepli radní v Brně. Podle náměstka primátorky Jiřího Olivy (ČSSD) je změna současného systému nutná, protože se bydlení stává nedostupným pro čím dál více generací. Návrh ještě musí schválit zastupitelé.

O startovací byty se v Brně v současné době mohou hlásit lidé do pětatřiceti let. Změna, kterou budou zastupitelé projednávat, by umožnila, aby městské bydlení určené především pro mladé rodiny využívali zájemci až do čtyřiceti let.

Argumenty pro změnu jsou zvýšené úroky hypotečních úvěrů i celková cena vlastnického bydlení, která v posledních letech stoupá. „Výsledkem je, že cena vlastnického bydlení a jeho dosažitelnost se vzdálila průměrnému zástupci generace současných dvacátníků a třicátníků a přiblížila se ještě více věku čtyřiceti let a více. Současně se stává nedostupným i nájemní bydlení, jak v soukromých nájemních domech, tak i v obecních," řekl k věci Oliva, který má bydlení ve své gesci.

Brno má momentálně přes 140 startovacích bytů a v červenci plánuje zveřejnit nabídku šestnácti bytů v dokončované novostavbě bytového domu v Bratislavské ulici. „V případě schválení navrhované změny Pravidel pronájmu se na tyto byty budou moci již hlásit zájemci do čtyřiceti let věku," informovala Radka Loukotová z Tiskového střediska Magistrátu města Brna.

Brno posouvá dále plánovanou družstevní bytovou výstavbu a chytá se založit první družstva. Zároveň vybere obyvatele více než 450 bytů ve třech lokalitách moravské metropole. O bydlení v rámci projektu se budou lidé moci hlásit v červnu.

V moravské metropoli má v příštích letech vzniknout také družstevní bydlení, které budou realizovat družstva bez zisku za nákladové ceny. Byty vyrostou na Kamenném vrchu v Novém Lískovci, v ulici Francouzská nebo V Aleji v brněnských Holáskách.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/ErikaWittlieb

Štítky bydlení, startovací byty, ekonomika, Brno, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Pětatřicátníci, chlapci jako květ, na vás byla vždycky radost pohledět. natož Ti čtyřicátníci - to bude radost pohledět z jejich strany na nové byty, pávě pro ně určené....kdo si počká, ten se někdy dočká.....

Pondělí, 20. června 2022, 15:53Odpovědět

V Brně chtějí kvůli ekonomické situaci nabízet startovací byty i čtyřicátníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.