Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Brno vybere obyvatele stovek plánovaných družstevních bytů

, aktualizováno 9. května 2022, 15:47

Brno posouvá dále plánovanou družstevní bytovou výstavbu a chytá se založit první družstva. Zároveň vybere obyvatele více než 450 bytů ve třech lokalitách moravské metropole. O bydlení v rámci projektu se budou lidé moci hlásit v červnu.

Kamenný vrch v Novém Lískovci, Francouzská v městské části Brno-střed a Alej v Holáskách. Ve třech vybraných lokalitách by mělo vzniknout dostupné družstevní bydlení, jehož výstavbu budou realizovat družstva bez zisku za nákladové ceny. Město letos čeká vydání územního rozhodnutí. Příští rok by do stejné fáze měly dospět i oblasti Přízřenice a Rumiště s dalšími více než 550 byty.

Podle náměstka brněnské primátorky pro oblast bydlení asprávy majetku Jiřího Olivy (ČSSD) je v současné době otázka bydlení závažnější, než byla kdy předtím. „Pilotní městský projekt dostupného družstevního bydlení je jedním z hlavních nástrojů naší snahy o zásadní zlepšení dostupnosti bydlení ve městě Brně. Družstevní výstavba je určena pro mladé pracující lidi, jejichž příjem jim ale nepostačuje k tomu, aby si pořídili bydlení na komerčním trhu při současných cenách,“ uvedl.

Inspiraci náchází vedení města ve Vídni, kde se bydlení založené na podobném modelu buduje už desítky let. V plánu je nyní oslovit pět set zájemců o družstevní bydlení, kteří se městu přihlásili v roce 2018. Protože projekt zahrnuje více bytů, umožní Brno v červnu také dalším lidem, aby se o místa ucházeli. Vybrat si budou moci z konkrétních lokalit. O tom, komu byty připadnou, rozhodne los.

Na výstavbě bytových domů se budou podílet Teplárny Brno, město Brno a společnost CD Centrum Coms. „Pro každou lokalitu založíme v květnu bytové družstvo. To si vezme úvěr a za půjčené peníze domy postaví. Po kolaudaci budov bude účast společností v družstvech ukončena. Do družstva pak vstoupí konkrétní nájemníci a úvěr se bude splácet z nájemného," vysvětlil pro Drbnu Oliva s tím, že město si v budovách ponechá nebytové prostory.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Město Brno

Štítky bydlení, družstevní byty, sociální, výstavba, Brno, stavba, družstvo, Kamenný vrch, Jiří Oliva, ČSSD, Brno-střed, Nový Lískovec, Přízřenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Vančo

Autorka asi nemá moc informací z nitra dění. Několikrát se výstavba nesmyslně pod snuskou výmluv posunula. Zatím město už během prvního půlroku mělo zakládat družstva, dosud se tak nestalo. A teď ty bludy o dostupném bydlení za ceny které nebudou stejné jako tržní. Pokud někdo viděl jejich modelovou představu a četl poslední info ohledně aktualizací podmínek hlavně co se týká ČISTÉHO měsíčního příjmu který se opravdu rapidně zvedl na 30-80tis z původních 50 v hrubém. Musí mu být jasné že sice nebudou tržní ceny ale budou velice blízko a zrovna o dostupné bydlení pro rodiny zrovna nejde, zase je to pro bohatší. Aby člověk platil za umolousany 2kk který má sotva 60m i se sklepem(celková cena kolem 6-7mio) měsíčně víc než člověk za hypotéku někde kousek od Brna za 90m 3+1, to tu je něco špatně. Dostupné byty budou, jen nevim zda pro nějaké rodiny když si budou moci dovolit jen kumbaly jako 1kk apod. Také jsem mezi cekately, s původní vidinou 3kk-4kk pro rodinu kterou podle původních informací by zvládal průměrný člověk splácet. Po aktualizaci mám sotva na ten 2kk. Tento projekt a jeho finální podoba je výsměch všem co na to očividně zbytečně čekáme takové dlouhé roky.

Úterý, 10. května 2022, 07:55Odpovědět

Josef Mašek

,,,,no a na kolik peněz byty vyjdou

Pondělí, 9. května 2022, 21:01Odpovědět

Brno vybere obyvatele stovek plánovaných družstevních bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.