Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přijďte ve čtvrtek na party ve VIDA!, která způsobuje závislost (na vědě)

PR článek

Nemáte ještě program na následující týden? Vypravte se s kamarády do VIDA! science centra u brněnského výstaviště. Ve čtvrtek 2. června si tam užijete vědeckou party VIDA! After Dark se speciálním programem o závislostech. Do konce června se na výstavě COFFEE můžete ponořit do světa plného kávy, kofeinu a drahých kávovarů.

Čokoláda, cigarety, káva, alkohol, drogy nebo cukr. Každý je závislý na něčem jiném, prozkoumejte závislosti z vědeckého pohledu. Přijďte ve čtvrtek 2. června na akci pro dospělé VIDA! After Dark do VIDA! science centra a užijte si večer plný vědecké zábavy, interaktivních exponátů, skvělých drinků a speciálního programu u závislostech.

Co s tělem dělá závislost

Odhalíte, jak vzniká závislost a co s naším tělem dělá kofein, nikotin nebo psychedelika. Podíváte se na svět skrze speciální brýle simulující stav pod vlivem různých drog a zkusíte s nimi splnit jednoduché úkoly. Na speciálním workshopu se dozvíte, jak se využívají drogy v terapii, nebo se seznámíte s účinky alkoholu na lidský mozek.

Tušíte, co se děje se srdcem a plícemi, když pravidelně kouříte? Zjistíte to při komentované pitvě těchto orgánů. Odborník na závislosti ze Společnosti Podané ruce vám přiblíží, jak se závislosti léčí nebo jak poznat člověka, který má se závislostí problém.

Dvakrát za večer se můžete zúčastnit komentované prohlídky výstavou COFFEE, kde uvidíte čistý extrahovaný kofein, jak vypadá síť utkaná pavoukem pod jeho vlivem, nebo pražení zelených zrnek kávy.

Přijďte se přesvědčit, že VIDA! není jen pro děti. A to nejlépe po setmění, kdy tu ožívá hudba a bar. VIDA! After Dark začíná v 19:00 a končí ve 23:00. Vstupné na akci VIDA! After Dark: Závislost je pouze 120 Kč, koupíte je v předprodeji na e-shopu vida.cz nebo na místě v den konání akce.

Výstava plná kofeinu

Využijte poslední možnost navštívit výstavu o nejoblíbenějším horkém nápoji na světě s názvem COFFEE. Výstavu o vědě ukryté v kávě si projdete ve VIDA! každý den až do konce června.

Prozkoumáte kávu jako rostlinu, objevíte technologie a chemické procesy s ní spojené. A především se dozvíte spoustu zajímavostí o kávě, které jste nikdy neslyšeli.

Zjistíte například, že robusta má dvakrát více kofeinu než arabika, jaká dávka kofeinu je pro lidský organismus smrtelná, co má vliv na cenu černého zlata nebo jaké mýty dříve panovaly o kávě.  

Na výstavě narazíte na rozložený profesionální kávovar a prohlédnete si jeho jednotlivé části. Uvidíte například nejmenší kávovar na světě nebo skleněný ve tvaru gotické katedrály. Jeho cena je neuvěřitelných 20 tisíc dolarů!

Přivoníte si k pěti základním sloučeninám, ze kterých se skládá kávové aroma. Projdete se také kávovníkovou plantáží. Svůj vlastní kávovník si vypěstujete pomocí speciální mobilní aplikace. Když jej budete správně zalévat a dobře se o něj starat, sklidíte i kávové třešně.

Výstava COFFEE je ve VIDA! už jen do konce června 2022. Vstup je součástí běžného vstupného do expozice, ve všední dny můžete od 16:00 využít zvýhodněnou odpolední vstupenku za 90 Kč na osobu. VIDA! je otevřená každý den do 18:00. Více informací najdete na webu vida.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vida after dark, vida centrum, věda, závislost, káva, kofein, Brněnské výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijďte ve čtvrtek na party ve VIDA!, která způsobuje závislost (na vědě)  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.