Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do brněnského archivu se vrátila půl tisíciletí stará Pražská bible

Po více než roce se do archivu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně (MUNI) vrátila Pražská bible. Kniha z konce 15. století, která je psaná ve staročeštině a obsahuje iniciály se zlacenými detaily, je nově zrestaurovaná.

Pražská bible byla vydaná jako první slovanská tištěná bible a na našem území vyšla roku 1488 za vlády Vladislava Jagellonského. V depozitáři starách tisků Filozofické fakulty MUNI jde o nejstarší uchovaný svazek. Silně poškozenou knihu si za účelem restaurování před rokem převzali odborníci z Univerzity Pardubice. 

Při zásahu dbali restaurátoři pod vedením Ivana Kopáčika na to, aby v knize ponechali některé její nedostatky, jako jsou například vystřižené iluminace. „Podle Kopáčika to reflektuje život knihy. Součástí restaurátorského zásahu byla i výroba ochranného obalu knihy," informoval mluvčí MUNI Radim Sajbot.

Mezi půl tisíciletí staré nečistoty a fragmenty nalezené v knize se řadily záložky, stébla trávy, hmyz či peříčka. Od doby tisku se vytratily také mnohé z původních šesti set stran Pražské bible. Na brněnské univerzitě bude restaurovaný výtisk uložený ve speciální místnosti s hlídanou teplotou i vlhkostí, aby nedošlo k poškození památky.

Spolu s Pražskou biblí patří k unikátním položkám v depozitáři filozofické fakulty také Melantrichova bible, která je nejvýznamnějším vydáním bible v renesančních Čechách, Islandský slovník či kuchařka datovaná v rozmezí let 1780–1800. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Masarykova univerzita

Štítky bible, kniha, historie, Bible pražská, Masarykova univerzita, Vladislav Jagellonský, Univerzita Pardubice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnského archivu se vrátila půl tisíciletí stará Pražská bible  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.