Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Návrat do první republiky. Brněnský hotel Avion po dvanácti letech ožívá

Dlouhých dvanáct let se čekalo na to, až otevře brány jedna z nejhodnotnějších funkcionalistických staveb v centru moravské metropole. Nyní se lidem po náročné a nákladné rekonstrukci znovu otevřel slavný funkcionalistický hotel Avion, který se po opravě vrátil do prvorepublikové podoby.

Hotel Avion nacházející v brněnské České ulici patří mezi architektonické unikáty. Objekt postavený koncem dvacátých let minulého století podle návrhu architekta Bohuslava Fuchse se pyšní například tím, že je nejužším svého druhu ve střední Evropě, což přitahuje pozornost odborníků i turistů z celého světa. „Například v Amsterdamu najdete známé uzounké hotely s malými pokoji. Avion je ale jedinečný v tom, že jde o hotelový komplex s kavárnou, restaurací a sedmatřiceti pokoje. To je hotel se vším všudy,“ říká Petr Strouhal, technický ředitel Avionu. 

Do hotelu Avionu se znovu vrací hosté 

Návrat k Fuchsovi 

Největší slávu zažil funkcionalistický hotel krátce po otevření v období první republiky. Součástí zhruba osm a půl metrů široké a čtyřicet metrů vysoké stavby byl třeba bufet nebo kavárna s velkorysými průhledy. Se změnou režimu ale význam národní kulturní památky upadal a třeba při necitlivých úpravách v osmdesátých let minulého století zmizely architektonicky cenné prvky. S poslední rekonstrukcí, která trvala od roku 2016, se budově vrací původní lesk. „Snažili jsme se obnovit, co jen šlo. Například dveře, kliky, podlahy nebo i zaoblená okna, která původně přitom nebyla ani součástí hotelu, ale Fuchs je měl ve svém původním návrhu,“ popisuje Strouhal 

Interiéry mají co nejvíce kopírovat prvorepublikovou podobu

Luxusní výhled i málo lidí

Avion v současné době funguje v provizorním režimu. Očekává se, že ostrý provoz nastane do konce měsíce. Už nyní ale se lidé mají možnost ve specifických prostorách ubytovat. Nejlevnější nocleh vychází na zhruba tři tisíce korun, za nejdražší zaplatí zájemci ještě o takřka čtyři tisíce více, za což na oplátku získají pokoj s terasou s jedinečným výhledem na celé Brno.

Součástí hotelu jsou také prohlídkové trasy pro veřejnost nebo bistro v přízemí. Do budoucna přibude ještě restaurace. Podle majitele Avionu Stanislava Berouska se už schylovalo k otevření dříve, ale plány zbrzdil třeba covid nebo nedostatek pracovních sil.  „Dva měsíce jsme nemohli vůbec najít personál. Jakmile se uvolnila covidová opatření, odešli lidé zahraniční. My pak sháněli, kde se dalo,“ říká Berousek, jenž je člen slavného cirkusového rodu. 

Technický ředitel Petr Strouhal představuje jeden z nejluxusnějších pokojů s unikátním výhledem 

Účetní se zavařila kalkulačka

Ohledně podoby rekonstrukce historické perly v centru moravské metropole panovala dlouhé roky nejistota. Teprve v posledních letech se šéf hotelu rozhodl pustit do oprav podle projektu, které částečně vychází i z návrhu Evy Jiřičné. Celkem spolkla rekonstrukce stovky milionů korun. „Ještě nemáme vše spočítané. Účetní se z toho zavařila kalkulačka a já sám nejsem moc čísla. Odhadujeme, že náklady činí zhruba 400 milionů korun,“ sděluje Berousek, jenž doufá, že otevřené prostory přilákají tuzemskou i zahraniční klientelu.

Bistro v přízemí objektu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Avion, Architektura, Brno, Otevření, Památka, hotel, První republika, rekonstrukce, Petr Strouhal, Bohuslav Fuchs, Amsterdam, střední Evropa, Eva Jiřičná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Křitel

Zažil jsem tam před padesáti lety učnovské roky, tak přeji hodně spokojených hostů!

Čtvrtek, 12. května 2022, 14:55Odpovědět

Baron Kocharovski

KRÁSA! za opravený hotel jsem moc rád! a už se těším na návštěvu! jsem rád, (za hotel), že se opravy dočkal, zaslouží si to! majiteli přeji podnikatelské úspěchy!

Čtvrtek, 12. května 2022, 14:08Odpovědět

Návrat do první republiky. Brněnský hotel Avion po dvanácti letech ožívá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.