Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské biskupství investuje. U Petrova opraví dům pro kněží za padesát milionů korun

Biskupství brněnské se pustilo do plánovaných oprav budovy Petrov 7, která se nachází v areálu katedrály sv. Petra a Pavla. Rekonstrukce objektu, který poslouží k bydlení kněží i jako zázemí pro administrativu, vyjde na padesát milionů korun. Dělníci se pustí do prací na střeše i nosných zdech.

Kamenné obložení i sloupy u vchodu do katedrály sv. Petra a Pavla pokryl ochranný molitan a dřevotříska. Odstartovaly totiž opravy kanovnického domu Petrov 7, kvůli nimž se návštěvníkům brněnské dominanty z jedné strany uzavřel průchod kolem chrámu. Objekt, jenž sloužil například jako depozit nábytku a cenných movitých věcí, je jednou z posledních budov u Národní kulturní památky Petrov, která nepodstoupila rekonstrukci.

Podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové byl dům Petrov 7 k bydlení naposledy využíván před více než třiceti lety. „Posledním, kdo v domě bydlel, byl kapitulní prelát Ludvík Horký, který v době sedisvakance, tedy období, kdy brněnská diecéze neměla svého biskupa, byl do roku 1990 jejím ordinářem,“ sdělila Drbně.

Památka prošla před začátkem rekonstrukce podrobnými průzkumy. Nyní ji čeká kompletní oprava od střechy, která je již od sedmdesátých let minulého století pouze provizorní, až po nosné zdi. „Po dokončení opravy bude objekt Petrov 7 sloužit i nadále k bydlení kněží a přidružené administrativě. Celkové náklady na opravu jsou vyčísleny na padesát milionu korun," informovala Jandlová.

Rozsáhlé změny v areálu převážně barokní katedrály započal po svém nástupu do úřadu biskup Vojtěch Cikrle. Devět Petrovu přilehlých domů používá k vlastním účelům Biskupství brněnské. „Například Petrov 1 se stal sídlem Diecézního muzea, Petrov 2 nyní nabízí prostory ke konání konferencí, přednášek, seminářů, a prezentací. V budově fary Petrov 9 má zázemí prodejna křestanské literatury a předmětů Donum," vyjmenoval příklady využití budov biskup brněnský.

V loňském roce dostal Petrov nový oltář s bronzovými prvky a mramorovou deskou. Objekt putoval do moravské metropole až z Itálie a jsou v něm uloženy ostatky sv. Zdislavy, patronky rodin a zakladatelky klášterů a špitálů. Zároveň došlo k úpravám presbytáře katedrály.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky petrov, katedrala sv. petr a pavla, rekonstrukce, oprava, biskupství brněnské, Brněnský Petrov, biskupství, dům, Ludvík Horký, Vojtěch Cikrle, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské biskupství investuje. U Petrova opraví dům pro kněží za padesát milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.